Винаги сме заставала зад регулацията на финансовите пазари на едно над национално ниво, каза по телефона от Ню Йорк министърът на външните работи Румяна Желева по повод решението на Г-20 за регулация в сектора пред БНР.

Самите банки действат наднационално, затова и регулацията не можеше да остане само на национално ниво, посочи Желева.

Аз смятам, че ние, като имам предвид "ние" - хората, които сме отговорни за това което се случва в света, имаме нужда от връщане към традиционните ценности. Това не са популистки мерки, а дават знак на хората, които са извън финансовия сектор за това, че мерките не са популизъм.

Моето изказване днес пред Асамблеята на ООН ще бъде свързано с глобалните проблеми като забраната на ядрените оръжия, климатичните промени, нашата роля в Черноморския и Балканския регион. Ще засегна и избора на първата жена директор на ЮНЕСКО, българката Ирина Бокова, подчерта Румяна Желева.

Вчера министър д-р Румяна Желева разговаря с американския президент Барак Обама в музея „Метрополитан" в Ню Йорк в рамките на официалния прием, даван от него по случай 64-тата сесия на Общото събрание на ООН. Тя използва случая да го запознае накратко с основните приоритети на новото българско правителство.

Президентът Обама благодари на България за активното участие в силите на ИСАФ в Афганистан. Министърът Желева увери Барак Обама, че ние ще продължим да бъдем активен член на Алианса.