Жером Кервиел ще излезе от затвора в понеделник, отсъди парижки съд вчера. Това ще намали престоя на бившия трейдър до малко над 110 дни.

Трейдърът в Société Générale, койо доведе бившия си работодател почти до ръба на банкрута, след като натрупа загуби в размер на 4.9 млрд. долара от непозволени сделки, спечели обжалването в съда, вследствие на което ще носи електронна гривна и ще бъде поставен под надзор.

Кервиел влезе в затвора през май, за да излежи 3-годишна присъда, след като се предаде на френските власти след неуспешна кампания за сваляне на обвиненията срещу него.

Според адвоката на Кервиел той ще бъде пуснат от затвора, намиращ се близо до Париж, в понеделник, с условието, че трябва да носи проследяваща електронна гривна и да спазва останалите условия по освобождаването му.

Кервиел също така ще трябва да си е вкъщи всяка вечер от седмицата в периода между 10 вечерта и 7 сутринта, според France 24.

Кервиел се предаде на френските власти през май след тримесечно пътуване от Рим до френската граница, което имаше за цел да привлече внимание към неговите проблеми.

Кервиел никога не е отричал, че е сключил въпросните сделки, но настоява, че е жертва на система, която е позволявала това да се случва, стига той да печели пари за банката.

През март апелативният съд го призна за виновен по криминалните обвинения, но отхвърли иска за 4.9-те млрд. евро щети, които той трябва да изплати обратно на SocGen.

Много хора във Франция смятат бившия трейдър за жертва на финансовата система. Проучване от 2008 г. показа, че 77% от хората мислят, че той е жертва. Неговата история вдъхнови създаването на фен клуб, комикс и филм.

Кервиел беше осъден през 2010 г. на пет години затвор, две от които условно.