Гръцкият в. Вима съобщи по-рано днес, че Националната банка на Гърция (National Bank of Greece) обмисля да купи дялове от Alpha Bank и EFG Eurobank. Според вестника управителят на Националната банка казал на подчинените си да се готвят, тъй като в следващите десет дни ще бъдат подети инициативи за покупки и сливания, като пояснил, че на "шахматната дъска няма много пионки".

От банката отрекоха да подготвят каквито и да е придобивания в близко бъдеще. В специално съобщение до пресата от там заявиха, че Василис Рапанос, директор на банката, никога не е правил подобно изказване.

Спекулациите в медиите се появиха, след като частната Piraeus Bank- най-малката от четирите гръцки гиганта, хвърли бомба миналата седмица със съобщението, че иска да купи дялове от държавните ATEbank и Hellenic Postbank . Тя предложи да купи 77 на сто от ATEbank и 33 на сто от Hellenic Postbank за сумата от 701 млн. евро, което би я изкачило до позицията на втора най-голяма гръцка банка с 25% дял от пазара. Размествания в гръцкия финансов сектор със сигурност ще има и медиите гадят какви ще са те.

Очаква се натискът върху гръцките банки за сливания да се увеличи през следващите месеци, независимо от прогнозата, че те ще преминат безпроблемно европейските стрес тестове. Сливането на банки в Гърция беше поощрено от правителството и Европейския съюз с цел създаване на по-малобройни, но по-мощни финансово-кредитни институции, които да дадат тласък на икономиката.

Гръцките банки, които през последните години предприеха широка инвазия в Източна Европа, се борят да запазят капитала си и разчитат на рефинансиране на операциите им от страна на ЕЦБ.

В. "Вима" пише, че жесток покер между банкерите в страната.