Раздвижването на жилищния пазар, сериозния ръст на сделките през последните 6 месеца в големите градове на България, за пореден път накараха хората живеещи под наем да помислят дали да не закупят собствен дом или да си останат под наем. „Последните месеци все по-често наши клиенти искат консултация за ипотечен кредит, като целтта им е да преценят дали да закупят собствен дом или да продължът да плащат наем.“ споделя Тихомир Тошев, управител на компанията за онлайн кредитни консултации - CreditPoint.

„Периодично на пазара се появяват моменти, които карат хората живеещи под наем пак да прегледат възможностите да закупят собствен дом. Обикновено това са периодите, в които цените на наемите и тръгват нагоре и семействата живеещи под наем искат да преценят дали със сумата, която плащат за месечен наем няма да могат да изплащат собствено жилище.“ – допълва Тошев.

Наблюденията на консултантите от www.creditpoint.bg са, че живота под наем се предпочита от по-младите хора, които са в началото на кариерата си и нямат достатъчно спестени средства за самоучастие и разходите по покупка на собствен дом. Те все още не се чустват сигурни по отнощение на работата и доходите си, искат да са гъвкави, мобилни и да могат да сменят не само работата, но и града, в който живеят. За тези хора продължава да е по-изгодно да живеят под наем, за да могат да разчитат на тази мобилност и да не поемат по-сериозни финансови рискови, защото покупката на жилище и обвързването с кредит за 20 или 25 години е сериозна финансова стъпка.

Обратното – хората, които вече са се установили, направили са кариера, имат стабилни доходи и спестени средства, създали са семейство, все по-често взимат решение да закупят собствен дом. За тях фактът, че жилището не е тяхно и не могат да правят значителни подобрения в него, са ограничения, които те предпочитат да избегнат, и затова по-често прибягват до закупуването на собствен имот.

Какво предлага обаче пазарът на имоти и наеми в момента? Средно в София едно двустайно жилище се движи като продажна цена между 55 и 60 000 евро, а пък наемите на подобно жилище са на нива между 280 и 350 евро, в зависимост от факта дали е обзаведено или не, къде се намира и как е поддържано през годините. Това, което хората, които купуват жилище и търсят в повечето случаи, е вноската по кредита да доближава месечния наем.

Факт е, че вноската за кредит за покупката на подобно жилище варира от 300 до 400 евро месечно. Това най-често е с около 30-70 евро повече от плащания наем, но в момента хората, взели решение да закупят собствен дом предпочитат дори да плащат малко по-висока вноска, но да станат собственици. Това не само ще повиши стандарта им на живот, но ще им спести неудобствата от живота под наем – проблеми с наемодателите, неодобставата при сняма на наетото жилище и др.

Какво ще изберете вие зависи от добър анализ на доходите ви, възможностите ви, спестените средства, на очакванията ви за доходи за в бъдеще и желанието ви за живот под наем или в собствен дом. Консултантите на CreditPoint могат само да ви направят ясен финансов анализ на възможностите ви за покупка и всички реални разходи по придобиването на имота и обслужването на кредита, за да можете да вземете решението си информирано и при минимален риск.

Вижте съветите на Тихомир Тошев в следващото видео: