Президентът на Deutsche Bank Йозеф Акерман предизвика полемика в Германия, след като заяви, че иска да увеличи дела на жените в ръководството на банката, за да я направи по-разноцветна и по-красива.

В разгара на дебатите за въвеждане на законови квоти за участие на жени в управлението на големи компании, Акерман разкри, че в изпълнителния комитет на Дойче банк няма нито една жена, пише в. "Ханделсблат", цитиран от Франс прес.

Надявам се, че един ден ръководството ще бъде по-красиво и по-разноцветно, когато в него се включат жени, посочи той.

Министърката на прехраната, селското стопанство и защитата на потребителите Илзе Айгнер обаче му отвърна, също на страниците на икономическия всекидневник, че "който обича красивото и цветното, да отиде да се разходи сред цъфнала поляна или в музея".

Началникът на отдела за комуникации в Дойче банк настоя, че думите на Акерман са били извадени от контекста и че той е "джентълмен от старата школа".

Управляващата коалиция в Германия не е единодушна по идеята за въвеждане на квоти, за да се коригира ниското представителство на жените в управлението на предприятията - което канцлерката Ангела Меркел отхвърли.
Акерман е против и въвеждането на задължителни квоти. В управляваната от него банка 44.3 процента от служителите са жени, но едва 16.1 на сто са на ръководни постове, подчертава "Ханделсблат".

Преди време френският парламент одобри закон за паритетно представителство на жените в управителните съвети на големите компании. Според новия закон в ръководните органи на действащите корпорации, както и в търговските, промишлените и обществено-административните структури от 1 януари 2017 г. трябва да има не по-малко от 40% жени.

Източник: БТА