Какви такси начисляват най-големите търговски банки в страната при теглене на банкомат? И защо при възможност трябва да ползваме банкоматите на банката, издател на банковата карта?

Справка на Profit.bg сочи, че тегленията от ATM устройства на други банки, а не трезорът, издал дебитната ни карта, ще ни струва около 1 лв.

А вие колко пъти теглите пари в месеца – 2, 5, 10 или повече? Е, именно с толкова намалява и салдото по сметката ви.

Най-ниска сума – 0.89 лв., се заплаща от клиентите на Сосиете Женерал Експресбанк, докато при Уникредит Булбанк и Райфайзенбанк таксата е 0.98 лв.

По 1 лв. заплащат за теглене притежателите на дебитни карти от Първа инвестиционна банка, Обединена българска банка, Пощенска банка, Централна кооперативна банка, Банка Пиреос и СИБАНК.

Най-много – 1.10 лв., е за ползване на банкомати от други банки на клиенти на Банка ДСК.

Какво е положението при теглене от собствени банкомати?

Безплатно за всички карти е тегленето за клиенти на Уникредит Булбанк и Сосиете Женерал Експресбанк. Само за някои от картите това е без такса при Банка ДСК и Пощенска банка.

По 0.20 лв. такса се заплаща от теглене на собствен ATM от клиентите на Първа инвестиционна банка, Райфайзенбанк, Централна кооперативна банка и СИБАНК, докато за отделни карти на Банка ДСК е 0.22 лв.

Най-скъпо – по 0.30 лв., е за част от картите на Пощенска банка, както и за всички пластики на Обединена българска банка и Банка Пиреос.

Вижте още: Най-големите банки в страната