Ново историческо дъно за лихвите по левовите ипотечни кредити

847
Ново историческо дъно за лихвите по левовите ипотечни кредити

© Pixabay

Средният лихвен процент по новоотпуснатите ипотечни кредити в лева намалява с 0.03 процентни пункта през януари и достига ново историческо дъно от 2.97%. Това показват данните от лихвената статистика на Българската народна банка.

Лихвите по жилищните заеми в евро пък се увеличават с 0.39 процентни пункта на месечна база и достигат ниво от 3.65 на сто. На годишна база средният лихвен процент по левовите ипотеки намалява с 0.3 процентни пункта, а по евровите остава почти без промяна.

Ново рекордно дъно е отчетено и при средния годишен процент на разходите* по левовите ипотечни заеми – 3.26 на сто, като се понижава с 0.06 процентни пункта спрямо декември и с 0.44 процентни пункта на годишна база.

ГПР по ипотечните кредити в евро достига 4.16%, като спрямо предходния месец се повишава с 0.66 процентни пункта, а на годишна база - с 0.11 процентни пункта.

В сегмента на потребителските кредити лихвите по левовите заеми прекъсват тенденцията на плавно увеличение, която започна през лятото на миналата година. През януари те регистрират сериозен спад от близо 0.7 процентни пункта до средно равнище от 8.34%. На годишна база промяната е минимална в размер на -0.03 проценни пункта.

При заемите за потребление в евро лихвите се увеличават с 0.67 процентни пункта до ниво от 4.32 на сто спрямо предходния месец, с което се връщат на нивата от януари 2019 година.

Средният годишен процент на разходите по потребителските кредити в лева през януари е на ниво от 10.01 на сто (с близо цял процентен пункт по-надолу от предходния месец и най-ниския от юни 2019 година насам), а по тези в евро достига 4.69 на сто (с 0.67 пр. п. над този за декември).

При корпоративните кредити лихвите в повечето сегменти нарастват или остават без промяна през първия месец на 2020 година.

През януари 2020 г. спрямо декември 2019 г. средният лихвен процент по кредитите до 1 млн. евро, договорени в левове, се увеличава с 0.21 пр.п., а по кредитите до 1 млн. евро, договорени в евро – с 0.94 пр.п. При кредитите над 1 млн. евро, договорени в левове, средният лихвен процент спада с 0.01 пр.п., а по тези, договорени в евро – с 0.07 пр.п.

На годишна база средният лихвен процент по кредитите до 1 млн. евро, договорени в левове, намалява с 0.25 пр.п. до 3.69%, а по тези, договорени в евро, нараства с 0.31 пр.п. до 3.11%. Средният лихвен процент по кредитите над 1 млн. евро, договорени в левове, се понижава с 0.14 пр.п. спрямо същия месец на 2019 г. до 2.60%, а по тези, договорени в евро – с 0.99 пр.п. до 2.64%.

При депозитите на домакинствата през януари 2020 година се наблюдава спад на средните лихвени проценти по влоговете с договорен матуритет в левове и в евро с по 0.02 процентни пункта съответно до 0.14% и 0.15%.  В сравнение с януари 2020 година средният лихвен процент по депозитите с договорен матуритет в левове спада с 0.03 пр.п., а по тези в евро – с 0.06 пр. п. 

Средният лихвен процент по фирмените депозити с договорен матуритет в левове през януари 2020 г. в сравнение с януари 2019 г. спада с 0.05 пр.п. до 0.04%, а по тези в евро – с 0.13 пр.п. до ниво близо до нулата. В сравнение с декември 2019 г. средният лихвен процент по депозитите с договорен
матуритет в левове намалява с 0.01 пр.п., а по тези в евро се увеличава с 0.04 пр.п.

* Годишният процент на разходите (ГПР) включва всички лихвени плащания по кредита, както и всички такси, комисиони и други разходи за сметка на клиента

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

mared
# 0
14:03 | 3 March 2020
Прочетете моите поздрави от показанията на всички вас.       Казвам се Катика Каменич, оставям в Петрич в България, искам да използвам тази страхотна възможност да дам осезаемо свидетелство за това как наскоро получих заем от 60 000 евро. Търсих заем преди и те по-късно ме заблудиха. Опитах отново и срещнах жена като мен, която желаеше и искаше да ми помогне да получа заем при 2% лихва. Казаха ми, че е кредитор и жена, на която имах доверие, затова реших да се свържа с нея и тя ми даде възможност да кандидатствам за заем от нейната компания, който лесно получих, но обяснението е, че получих добрият си кредит с добро здраве и с по-малко стрес. Ако се интересувате от заем, можете да се свържете с нея по имейл: (joseluisloans@gmail.com или joseluisloans@aol.com)
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg