Няма признаци, че големите централни банки ще спрат повишаването на лихвите

1817
Няма признаци, че големите централни банки ще спрат повишаването на лихвите

© Getty Images / Джером Пауъл, председател на Федералния резерв на САЩ

Пазарът отдавна оценява възможността за намаляването на лихвените проценти от големите централни банки към края на 2023 г., но твърдата основна инфлация, стегнатите пазари на труда и изненадващо устойчивата световна икономика карат някои икономисти да преразгледат очакванията си, пише CNBC. 
 
По-силните от очакваното данни за работните места в САЩ и тези за брутния вътрешен продукт подчертават риска за Федералния резерв, ако потенциално натисне спирачката на агресивната си парична политика. Икономическата устойчивост и силата на пазара на труда биха могли да окажат натиск за повишаване на заплатите, съответно и на инфлацията.
 
Основният индекс на потребителските цени в САЩ се охлади значително след пика от над 9% през юни 2022 г., като падна до 4,9% през април, но остава доста над целта на Фед от 2%. По-важното е, че CPI, индексът, който изключва цените на храните и енергията, се повиши с 5,5% на годишна база през април.
 
Когато по-рано този месец Фед направи 10-то увеличение от март 2022 г., като повиши лихвения процент до диапазона от 5% до 5,25%, председателят Джером Пауъл намекна, че има вероятност за пауза в цикъла на повишаване на срещата на органа за определяне на паричната политика на САЩ (Федералния комитет за отворения пазар - FOMC) през юни.  
 
 
Протоколите от последната среща обаче показаха, че някои членове все още виждат необходимост от допълнителни повишения, докато други очакват забавяне на растежа да премахне необходимостта от по-нататъшно затягане.
 
Представители на Федералния резерв коментираха през последните седмици, че лепкавата основна инфлация може да задържи паричната политика по-строга за по-дълго време и че по-късно през годината може да има още увеличения.
 
Индексът на цените на личните потребителски разходи, предпочитан измерител за Фед, се е увеличил с 4,7% на годишна база през април, показаха нови данни в петък, което предизвиква допълнителни залози за по-високи лихвени проценти за по-дълго време.
 
Според инструмента FedWatch на CME Group, в момента пазарът дава  почти 35% вероятност целевата лихва да приключи годината в диапазона от 5% до 5,25%, докато най-вероятният диапазон към ноември 2024 г. е 3,75% до 4%.
 
 
Европейската централна банка е изправена пред подобна дилема, след като забави темпото на повишаването си от 50 на 25 базисни пункта на заседанието си през май. Референтната лихва на банката е 3,25%, ниво невиждано от ноември 2008 г.
 
Основната инфлация в еврозоната се повиши през април до 7% на годишна база, въпреки че ръстът на основните цени отбеляза изненадващо забавяне, предизвиквайки по-нататъшен дебат относно темповете на повишаване на лихвените проценти, които ЕЦБ трябва да предприеме.
 
Икономиката на еврозоната нарасна с 0,1% през първото тримесечие, под пазарните очаквания, но президентът на Bundesbank Йоахим Нагел каза миналата седмица, че ще са необходими още няколко повишения на лихвените проценти, дори ако това насочи икономиката на блока към рецесия.
 
Бившият член на изпълнителния съвет на Bundesbank Андреас Домбрет също каза пред CNBC, че в условия на лепкава инфлация ЕЦБ трябва да остане отворена за по-нататъшни повишения на лихвите, докато е необходимо.
 
 
Обединеното кралство е изправено пред много по-тежко предизвикателство с инфлацията, отколкото САЩ и еврозоната.
 
Годишният индекс на потребителските цени спадна от 10,1% през март до 8,7% през април – доста над консенсусните очаквания и прогнозата на Bank of England за 8,4%. Междувременно основната инфлация скочи до 6,8% от 6,2% през март, което ще бъде по-голямото безпокойство за Комитета по паричната политика на банката.
 
Тъй като инфлацията продължава да бъде по-твърда, отколкото се надяваха правителството и централната банка, трейдърите увеличават залозите, че лихвените проценти ще трябва да бъдат увеличени допълнително, за да се ограничи покачването на цените.
 
Пазарът сега вижда 92% шанс за допълнително повишение на лихвите с 25 базисни пункта от Bank of England на нейното заседание през юни, което ще доведе основния банков лихвен процент до 4,75%, според данни на Refinitiv от петък следобед.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Manolov
# 0
22:06 | 4 June 2023
Предложение за инвестиционен заем за земеделие и промишленост Ние сме банка, която предлага кредитни услуги за финансиране на различни ваши проекти в рамките на търговското земеделие и създаването на различни бизнеси. Предлагат се оферти от 8 000 евро до 5 000 000 евро с възможност за възстановяване на 2,5% лихва годишно. Свържете се с нас по имейл: (pacific-loan.service@outlook.fr) Чрез WhatsApp на номер: +33 745 550 314 благодаря ви, чакам да ви прочета много скоро
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg