ОББ получи най-високия банков рейтинг за България от Fitch

1355
ОББ получи най-високия банков рейтинг за България от Fitch

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния рейтинг (Long-Term Issuer Default Ratings – IDRs) на Обединена българска банка на "А-" със стабилна перспектива и краткосрочен рейтинг на ниво 'F1', съобщават от трезора. Рейтингът на ОББ беше увеличен до най-високото ниво за финансова институция в България още през 2017 г. след придобиването ѝ от белгийската банково-застрахователна група KBC.

През март 2020 г. Fitch постави под наблюдение рейтингът на ОББ след публикуването на актуализираните критерии за банков рейтинг на агенцията.

Потвърждаването на високата оценка на ОББ отразява становището на Fitch, че банката може да разчита на подкрепа, благодарение на синергията си с белгийската компания-майка KBC, която от своя страна е с рейтинг "A+" със стабилна перспектива. Рейтинговата агенция отчита солидната капитализация на банката, стабилното финансиране и ликвидния профил и значителното преструктуриране на наследените обезценени кредити.


При оценката са взети предвид умерения рисков апетит и укрепването на профила на компанията (в частност продажбата на лоши кредити), управлението и стратегията под ръководството на КВС.

"Потвърждаването на дългосрочния рейтинг на ОББ от страна на Fitch е доказателство за успешното развитие на Обединена българска банка, за стабилността ѝ и дългосрочната перспектива на бизнеса на КВС в България като един от основните пазари на групата“, споделя председателят на Управителния съвет и главен изпълнителен директор на ОББ Петър Андронов.

Подробно описание на рейтингите на ОББ, потвърдени от Фич, са представени на интернет страницата на рейтинговата агенция.

Синтезираното им представяне е следното: дългосрочен рейтинг "A-" със стабилна перспектива; краткосрочен рейтинг "F1"; рейтинг на подкрепа: "1"; рейтинг на жизнеспособност "bb".

От ОББ припомнят, че преди месец същата Fitch Ratings направи нова оценка на рейтинга на България, като потвърди суверенния рейтинг на ниво "BBB", но промени перспективата от "положителна" на "стабилна".
 

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg