Обединена Българска Банка има нов собственик

9668
Обединена Българска Банка има нов собственик

Белгийската КВС Груп (КВС) и Националната банка на Гърция (NBG), гръцката компания-майка на Обединена българска банка (ОББ), постигнаха днес споразумение, с което КВС придобива собствеността на:

- ОББ (99.9%), четвъртата по големина банка в България по отношение на активи с 8% пазарен дял в края на септември 2016 г. (11% пазарен дял при клиенти - физически лица и 8% пазарен дял при корпоративни клиенти) и;

- Интерлийз (100%), третият по големина доставчик на лизингови услуги в България с 13% пазарен дял, на обща стойност от 610 милиона евро. КВС ще използва собствени ресурси/ налични средства за плащане в брой на цената за придобиване.

Преди приключване на сделката ОББ възнамерява да направи извънредно плащане на дивиденти към NBG на стойност 183 милиона евро, което подлежи на одобрение от страна на Българската народна банка.

В покупната цена са взети под внимание 183-те милиона евро извънреден дивидент, като цената се равнява на 1.10 пъти от очакваната за 2016 г. балансова стойност на активите на ОББ и Интерлийз и на 1.29 пъти от очакваната за 2016 г.

Балансова стойност след корекция с обезценки на стойност 81 милиона евро на собствения капитал, които КВС идентифицира по време на процеса на дю дилиджънс (прегледа на документацията).

Придобиването ще има много ограничен ефект върху солидната капиталова позиция на КВС (-54 базисни пункта), като собственият капитал от първи ред (CET1) ще се задържи (през третото тримесечие на 2016: 15.3%) много над регулаторния минимум на капиталовите изисквания.

КВС присъства в българския банков сектор от 2007 г. със своето дъщерно дружество СИБАНК. Комбинацията от СИБАНК и ОББ ще доведе до създаването на третата най-голяма банкова група в България по отношение  на активи, с пазарен дял от приблизително 11%.

Потенциалните синергии (както за приходите, така и за разходите) се изчисляват на приблизително 20 милиона евро (преди данъци до 2023) КВС присъства също и в българския застрахователен сектор с дъщерното си дружество ДЗИ, което е активно както в общо, така и в животозастраховане.

Заедно, СИБАНК-ОББ и ДЗИ ще се превърнат в най-голямата банкозастрахователна група в България, един от основните пазари за КВС.

Страната може да се похвали със силни основни макроикономически показатели, докато в същото време степента на проникване на финансовите услуги е все още недостатъчна в сравнение с развитите западноевропейски пазари.

Вследствие на това придобиване КВС ще стане активна и на лизинговия пазар, а също и на пазара на управление на активи и факторинг в България, като ще предлага на своите клиенти пълния набор от банкови услуги.

Приключването на сделката подлежи на регулаторно одобрение от страна на Българската народна банка (БНБ) и на Комисията за финансов надзор на Република България (КФН); също така, трябва потвърждение и от Националната банка на Белгия (NBB) / Европейската централна банка, както и одобрение във връзка с анти-монополното законодателство.

Страните-участнички в сделката очакват тя да бъде приключена най-късно през второто тримесечие на 2017 г. Обединената институция се очаква да се превърне в третата по големина банка в страната с активи от около 10 млрд. лв. Именно това прогнозира и Profit.bg в материал от 29 септември тази година.

Това ли е бъдещата трета по големина банка у нас?Още две родни банки е възможно в следващите месеци да сменят собствеността си.

По последни данни от Българска народна банка СИБАНК и ОББ управляват активи на стойност 2.89 и 7.1 млрд. лв., или съвкупно около 10 млрд. лв.

Уникредит Булбанк и Банка ДСК са най-големите банки в България. Активите на двете институции достигат 17.9 и 11.6 млрд. лв. в края на септември 2016 г.

Сделката между NBG и KBC бе осъществена с финансовото посредничество на Credit Suisse International. 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg