Оборотът през RINGS за първото полугодие е 516 млрд. лв.

419
Оборотът през RINGS за първото полугодие е 516 млрд. лв.

© Pixabay

Обработените плащания, преминали през системата RINGS за първите шест месеца на 2019 година, са 535 447 на брой, а стойността им достига малко над 516 милиарда лева, показва статистиката на Българската народна банка.

Средно на ден през RINGS минават по 4 389 плащания, като най-натовареният ден е бил 25 април с 8 611 обработени плащания.

Среднодневният оборот пък възлиза на 4.23 млрд. лв., а денят с най-голяма стойност на общите плащания е 3 юни, когато през системата за брутен сетълмент в реално време са преминали трансакции за 7.78 млрд. лв.

През март е реализиран най-големият оборот на плащанията през системата - 95.33 милиарда лева. Най-слаби са били оборотите през юни - 76.97 милиарда лева.

В системата RINGS (Real-time Interbank Gross-settlement System) се извършват всички плащания в национална валута на територията на Република България.

В RINGS задължително се изпълняват всички плащания, по които първоначалният инициатор и крайният получател имат сметки за сетълмент при БНБ, плащанията, инициирани от платежни системи и системи за сетълмент на ценни книжа, чийто агент по сетълмента е БНБ, както и плащания на клиенти на банки за суми, равни на или надвишаващи 100 000 лв.

Повече по темата можете да прочетете в материала на Kredit.bg

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg