Оборотът през RINGS за първото полугодие е 516 млрд. лв.

326
Оборотът през RINGS за първото полугодие е 516 млрд. лв.

© Pixabay

Обработените плащания, преминали през системата RINGS за първите шест месеца на 2019 година, са 535 447 на брой, а стойността им достига малко над 516 милиарда лева, показва статистиката на Българската народна банка.

Средно на ден през RINGS минават по 4 389 плащания, като най-натовареният ден е бил 25 април с 8 611 обработени плащания.

Среднодневният оборот пък възлиза на 4.23 млрд. лв., а денят с най-голяма стойност на общите плащания е 3 юни, когато през системата за брутен сетълмент в реално време са преминали трансакции за 7.78 млрд. лв.

През март е реализиран най-големият оборот на плащанията през системата - 95.33 милиарда лева. Най-слаби са били оборотите през юни - 76.97 милиарда лева.

В системата RINGS (Real-time Interbank Gross-settlement System) се извършват всички плащания в национална валута на територията на Република България.

В RINGS задължително се изпълняват всички плащания, по които първоначалният инициатор и крайният получател имат сметки за сетълмент при БНБ, плащанията, инициирани от платежни системи и системи за сетълмент на ценни книжа, чийто агент по сетълмента е БНБ, както и плащания на клиенти на банки за суми, равни на или надвишаващи 100 000 лв.

Повече по темата можете да прочетете в материала на Kredit.bg

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Създайте идеалния климат у дома

Каквато и да е температурата навън и каквито и да са вашите...