Общо шест български банки в топ 100 на ЦИЕ

1872
Общо шест български банки в топ 100 на ЦИЕ

© Pixabay.com

Общо шест български банки попадат в топ 100 на най-големите в Централна и Източна Европа*, става ясно от класация на РИА Рейтинг, изготвена по поръчка на финансовия сайт Прайм.

Най-челно място от родните банки заемат Уникредит Булбанк и Банка ДСК, намиращи се на 42-а и 57-а позиция. Обединена Българска банка се нарежда на 69-о място, докато Първа инвестиционна банка е 76-а. Останалите български банки в класацията са Пощенска банка (88-о място) и Райфайзенбанк, заела 91-а позиция.

Подреждането на банките е съставено на база активите на трезорите към 1 януари 2019 г., а направеното сравнение е спрямо година по-рано.


Активите на Уникредит Булбанк в началото на 2019 г. са възлизали на 11.83 млрд. долара, докато Банка ДСК е с 8.6 млрд. долара.

Приключилото сливане между СИБАНК и Обединена Българска Банка се отрази с ръст от 46% в активите на ОББ. Това доведе до подобряване на класирането на третата по големина банка у нас с цели 27 позиции. Общо 90% от този ръст се дължи именно на сливането на двете банки, посочват създателите на класацията.

Първа инвестиционна банка също подобрява класирането си с 6 позиции, а активите й към 1 януари 2019 г. са 5.61 млрд. долара.

Пощенска банка и Райфайзенбанк са управлявали активи за 4.8 и 4.67 млрд. долара, а необходимата сума, за да се попадне в топ 100, е 4.3 млрд. долара.

В топ 100 има 28 руски банки, както и 16 полски, 11 чешки и 10 унгарски. България и Румъния заемат петото място с по 6 участника в класацията.

Активите на 100-те най-големи банки в ЦИЕ възлизат на 2.25 трилиона долара към 1 януари 2019 г., като намаляват с 1.5% спрямо година по-рано. Приблизително толкова са активите на 9-а най-голяма банка в света – BNP Paribas.

Начело в класацията е руската Сбербанк, като активите ѝ възлизат на 449 млрд. долара. В топ 3 попадат още две руски банки – ВТБ с 212 млрд. долара и Газпромбанк с 94 млрд. долара.

Четвъртата позиция се заема от най-голямата полска банка PKO Bank Polski с активи за 86 млрд. долара, а чешката Česká spořitelna се нарежда на пето място с нейните 63 млрд. долара активи под управление.

В топ 10 са още чешката ČSOB (61 млрд. долара), полската Santander Bank Polska (54 млрд. долара), унгарската OTP Bank, която притежава Банка ДСК и Експресбанк у нас (51.93 млрд. долара), както и полската Bank Pekao (50 млрд. долара) и руската Альфа-Банк (47.8 млрд. долара).

Общата стойност на активите на банките в топ 10 възлиза на 1.17 млрд. долара, което е 52% от съвкупните активи на всички трезори в подреждането.

Най-голям ръст в активите се отчита при българските финансови институции, като повишението спрямо година по-рано е от 8.1%.

Полските и румънските банки увеличават активите си с 3.9%, докато най-голям спад се наблюдава в активите на банките от Казахстан – 12.9%.

При сравнение на активите на банките спрямо БВП може да се заключи, че финансовият сектор е най-добре развит в Чехия, Унгария, Словакия и България, посочват още от изданието.

* Страните от ЦИЕ, попаднали в изследването са Беларус, България, Унгария, Казахстан, Латвия, Литва, Молдова, Полша, Русия, Румъния, Словакия, Украйна, Чехия и Естония.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Данаил Миленов
# 0
02:04 | 24 April 2020
Внимание, запорират Ви сметката без аргумент и обяснение, искат от Вас много дпоокументи и след това нищо със седмици. Уникредит са прикрити измамници.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg