От 2019 г: Плавен ръст на лихвите и успокояване на кредитирането

998
От 2019 г: Плавен ръст на лихвите и успокояване на кредитирането

© снимка: Pixabay

След известно забавяне през 2018 г., в която се очаква реален годишен ръст на брутния вътрешен продукт от 3.5%, процесът на икономическа експанзия ще увеличи скоростта си до 3.9% през 2019 г. Това се посочва в тримесечния макроикономически анализ на УниКредит Булбанк, цитиран от Kredit.bg. 
 
По отношение на кредитирането, експертите на институцията очакват динамиката да бъде неутрална през следващата година. 
 
"В хода на 2018 г. кредитите за нефинансови корпорации и домакинства отбелязват най-силното нарастване от 2008 г. насам. Очаква се ръстът на кредитите през 2018 г. да е надхвърлил номиналния растеж на БВП за първи път през последното десетилетие, с което се слага край на продължителния период на спад на финансовата задлъжнялост, измерена чрез съотношението на вътрешния кредит към брутния вътрешен продукт", се казва в анализа.    
 
Условията на финансиране се очаква да останат без голяма промяна в хода на 2019 г., но постепенно да се влошат през 2020 г., прогнозират още експертите на УниКредит Булбанк.

Очакванията са, че през 2020 г. осредненият тримесечен лихвен индекс Euribor ще нарасне до 0.03% спрямо отрицателните нива от -0.31% през 2019 г. и -0.32% през 2018 г. 
 
По-отчетлива преоценка на лихвите се очаква едва през 2020 г. 
 
В доклада се посочва още, че инфлацията на потребителските цени най-вероятно е достигнала своя връх от 3.7% през октомври 2018 г. и постепенно ще намалява до 2.7% в края на 2018 г. и 2.6% през 2020 г. 
 
"Това най-вече ще се дължи на прогнозираното успокояване на цените на енергийните ресурси, в комбинация с известно забавяне и на инфлацията на цените на вноса, тъй като глобалният растеж се очаква да загуби инерция през 2019 г. и особено през 2020 г.", се казва още в прогнозата. 
 
Още от икономическата прогноза можете да откриете в материала на Kredit.bg 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

БАКБ с нов, модерен офис в София

Цветелина Бориславова, председател на Надзорния съвет, символично...