От какво банките печелят по 100 млн. лв. повече всяка година?

1260
От какво банките печелят по 100 млн. лв. повече всяка година?

© Pixabay.com

Капка по капка вир става. Тази народна поговорка е показателна за случващото се с един постоянен приход, който банките имат и много обичат – този от такси и комисиони.

През последните 3 г. постъпленията от лихви на търговските банки в страната остават почти без изменение. При това на фона на рекордно кредитиране, но и на по-ниските лихви по новоотпуснатите или рефинансирани/предоговорени заеми.

През 2019 г. най-големият източник на постъпления на банките е осигурил 3.03 млрд. лв. спрямо 3.04 млрд. лв. за 2018 и 2017 г. и 3.3 млрд. лв. за година по-рано. Или иначе казано – дори е налице спад с около 10% за последните 4 години.


Какво се случва с постъпленията на трезорите от такси и комисиони?

През 2019 г. те са рекордни в историята на банковата система в страната и възлизат на 1.322 млрд. лв. спрямо 1.25 млрд. лв. за 2018 г. и 1.15 млрд. лв. за 2017 г.

През 2016 и 2015 г. приходите от такси достигат съответно 1.06 и 1.02 млрд. лв., докато през 2014 г. те са 950 млн. лв. А какво да кажем за 2009 г.?

Тогава този приход е възлизал на 832 млн. лв., или иначе казано - през последните 10 г. се отчита ръст от близо 60%, а в последните години повишението е от близо 70-100 млн. лв. за всяка година.

Тегленето на пари от банкомат може да е скъпо удоволствиеСправка на Profit.bg сочи, че в края на деветмесечието банките в страната отчитат приходи от такси и комисиони в размер на 985 млн. лв., което прави по близо 110 млн. лв. средно на месец

Как се стигна дотук?

Банките постепенно увеличиха размера на част от таксите, които начисляват (най-вече на осъществяваните преводи в други банки), а освен това и добавиха нови такси, като например такса за вноска на пари по собствената ви сметка или за теглене на пари. 

Банките имат и разход за такси и комисиони, който за 2019 г. възлиза на 216 млн. лв. спрямо 184 млн. лв. за година по-рано, но нетните постъпления от това перо отновно са внушителни – над 1 млрд. лв.

Посочените по-горе приходи – от лихви и такси и комисиони, са основните за банките у нас, след като те печелят малки суми от инвестиции. По-долу можете да прочетете каква е разликата между търговските и инвестиционните банки. 

Каква е разликата между търговските и инвестиционните банки? Търговските и инвестиционните банки предлагат различни услуги и като цяло обслужват различна аудитория

Влизането в ERM2, приемането на еврото, киберсигурността, както и какви лихви по кредити и депозити можем да очакваме през 2020 г. са само част от темите, които ще бъдат засегнати по време на банковия панел на Шумът на парите.

Събитието, което е с безплатен вход за всички желаещи, ще се състои на 7 и 8 април 2020 г. в зала 6 на НДК.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg