От кои банки теглим кредити в последното тримесечие?

3874
От кои банки теглим кредити в последното тримесечие?

© Pixabay.com

Само за месец търговските банки в страната са увеличили кредитните си експозиции към домакинствата с близо 208 млн. лв. потребителски и 178 млн. лв. жилищни кредити, сочи справка на Profit.bg

За това спомагат както ниските лихви, предлагани от банките, така и ръстът на имотния пазар, откъдето е налице и повишеното търсене на жилищни кредити.

Кои са банките, отчели най-голям ръст в кредитните си портфейли през второто тримесечие на 2017 г.?

Изчисленията ни, на база данни от централната банка, сочат, че общо осем търговски банки отчитат ръст в отпуснатите жилищни кредити за тримесечие с над 10 млн. лв.

Лидери в това отношение са Уникредит Булбанк и Централна кооперативна банка, добавили 33.7 и 26.05 млн. лв., както и Пощенска банка, и Първа инвестиционна банка, отчели ръст в отпуснатите ипотеки за съответно 25.5 и 20.7 млн. лв.

В челото са още Райфайзенбанк, СИБАНК, Банка ДСК и Сосиете Женерал Експресбанк. 

Увеличение от над 10 млн. лв. за тримесечие при отпуснатите потребителски кредити се забелязва при седем от търговските банки. Начело по този показател са Първа инвестиционна банка и Райфайзенбанк, с респективно 47.2 и 38.1 млн. лв., както и Централна кооперативна банка с 34.9 млн. лв.

Банка ДСК е отпуснала нетните 30.4 млн. лв. нови потребителски заеми към домакинствата през второто тримесечие на 2017 г., докато нарастването при Сосиете Женерал Експресбанк е от 20.7 млн. лв. 

Да очакваме ли по-високи лихви по ипотеката и какво да направимПоследната възможност да плащаме по-малко на банките

Над 17 и 15 млн. лв. нови заеми са отпуснали още от Банка Пиреос и Ти Би Ай Банк.

Общите отпуснати жилищни и потребителски заеми за домакинствата към 30 юни достигат 9.018 млрд. лв. и 8.9 млрд. лв. Платените лихви от началото на годината възлизат на 236.39 млн. лв. за жилищните и 402 млн. лв. за потребителските заеми.

С най-много отпуснати жилищни кредити за домакинствата са Банка ДСК, Уникредит Булбанк и Пощенска банка, докато Банка ДСК, Райфайзенбанк и Обединена Българска банка са с най-големите потребителски портфейли за населението. 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Rotar Diana-Simona
# 0
04:08 | 18 August 2017
Предлага кредит изключителен без чувство на неудовлетвореност приходи, специфични Здравейте Господине/Госпожо Ми се обадиш, мадам Rotar Diana-Simona.Обръщам се към всички лица в нужда от тяхна страна, че аз предоставя заеми на пари от 500 до 1.000.000.000 за всички лица в състояние да изплати с лихвен процент от 2 % и срок на погасяване. Аз го правя във всички области. Ето моя e-mail адрес: rdianasimona@yahoo.com
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg