Отрицателни лихви по депозитите в Германия. Идват ли и у нас?

1261
Отрицателни лихви по депозитите в Германия. Идват ли и у нас?

© Pixabay.com

Пет години след въвеждането на отрицателните лихви от страна на Европейската централна банка, немските трезори изглежда са готови да се сбогуват и с последното табу – налагането на отрицателни лихви по депозитите на физическите клиенти.

До този момент само част от банките правеха това, като правилото важеше за суми над 100 000 евро. Този факт обаче е на път да се промени, след като една от малките банки в Мюнхен планира да въведе 0.5% отрицателна лихва за всички депозитни сметки на клиентите си.

Друга от по-големите банки също обмисля подобно действие, а трета планира да въведе още по-висока отрицателна лихва, пише Bloomberg.

Припомняме, че през септември Европейската централна банка намали лихвите по депозитите от -0.4% на -0.5%, което прави по-скъпо съхранението на пари от страна на търговските банки.


Ето защо по-малките банки прехвърлят този разход върху своите клиенти, като това е начинът отново да постигнат по-високи печалби.

В последните години темпът на нарастване на депозитите в Германия е около 10% (бел. ред. данни за 2017 г.), което е два пъти повече от средното за ЕС.

„Банките, които не въведат отрицателни лихви в следващите месеци, ще бъдат буквално залети от ликвидност“, смята Фридрих Хайнеман от икономическия институт ZEW.

Една от първите банки, които въвеждат отрицателните лихви за своите клиенти, е Now Volksbank Raiffeisenbank Fuerstenfeldbruck. Оттам казват, че ще наложат -0.5% лихва на всички нови депозити, които бъдат открити.

Същото правило в своите общи условия ще запишат и от Kreissparkasse Stendal, докато Frankfurter Volksbank дори обмислят още по-висока отрицателна лихва – 0.55%.

Информацията е на Frankfurter Allgemeine Zeitung, като от самата банка поясняват, че решението все още не е взето.

„Отрицателните лихви в момента са сигнал за новите клиенти, че съответната банка няма нужда от допълнителни депозити", казва Исабел Шнабел, която е професор в Университета на Бон. „Предполагам, че немските банки ще са доста по-внимателни в условията, които предоставят на съществуващите клиенти", допълва още тя.

До този момент немските банки прилагаха отрицателни лихви само за корпоративните си клиенти или за депозантите с много големи депозити.

Дали скоро и у нас няма да станем свидетели на отрицателни лихви?

Въпреки че днес повечето банки предлагат наистина минимални лихви по депозитите у нас, вариращи от 0.05 и 0.1% до около 1%, според Българска народна банка няма да станем свидетели на подобно решение.

„Лихвените проценти са нула по депозитите на граждани, за фирми – отрицателни. Вероятността, поне според моята оценка, за граждани да станат отрицателни клони към нула, защото това би убило модела на финансиране на нашата банкова система, която се финансира основно с депозити от граждани“, каза подуправителят на БНБ Калин Христов през миналия месец на конференция в София. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg