Първи спад на депозитите от 13 месеца насам, къде влагаме парите

3132
Първи спад на депозитите от 13 месеца насам, къде влагаме парите

© Pixabay.com

След 13 поредни месечни повишения, депозитите на домакинствата в страната отчитат спад. Понижението е първо от март 2016 г., сочи справка на Profit.bg на база данни от централната ни банка.

Така в края на май спестяванията на населението вече са 47.476 млрд. лв., или с 27.443 млн. лв. по-малко от преди месец.

Изнесените данни показват, че от началото на годината се отчита средномесечно нарастване от 56.07 млн. лв. спрямо 205.2 млн. лв. за последните 12 месеца.


Спрямо година по-рано депозитите отчитат ръст от 2.46 млрд. лв., като 1/3 от този ръст бе регистриран през декември, когато спестяванията нараснаха с над 850 млн. лв.

Спадът на интереса към депозитите се дължи, от една страна, на по-ниските лихви, предлагани от банките, както и на възможността да се вложат средствата в значително по-доходни активи.

Какви обаче са алтернативите ни днес?

Вчера една от големите банки в страната обяви, че все повече българи, работещи и живеещи в чужбина, инвестират в имот у нас. Броят на запитванията за жилищни кредити от нашенци зад граница скача с 55% на годишна база, съобщават от Пощенска банка. 

Българите в чужбина все по-често купуват имоти у насБългарите, работещи и живеещи в чужбина, все по-често инвестират в имот у нас

„Все повече от българите с постоянни доходи от чужбина желаят да финансират покупката на жилище или с инвестиционна цел, или за да подсигурят близките си в България със собствен дом”, посочват експертите на банката.

Имот

Доходът от имот, закупен с цел отдаване под наем, днес носи в пъти по-висока доходност, обявиха през юни от Национално сдружение "Недвижими имоти" (НСНИ). Тя варира между 5 и 6% за различните софийски квартали. 

Каква доходност носят вложенията в имоти днесЕксперти очакват ръст на цените за 2017 г. между 4 и 8%

Според Ирена Перфанова, председател на УС на НСНИ, ако в последните години имотите са поскъпнали с 8-10%, то очакванията за 2017 г. са цените да нараснат с между 4 и 8%. 

Взаимни фондове

Справка на Profit.bg от преди около 3 седмици посочи, че шест от фондовете на български управляващи дружества постигат доходност от над 30% за последните 12 месеца. Към края на полугодието бройката им дори расте на 7, като два от тях постигат над 47%, а един - 41 на сто.

Инвестицията във взаимен фонд е лесно достъпна, бързо ликвидна, т.е. можете да си изтеглите парите до 1-2 дни, но следва да се има предвид, че таксите за вход, изход и годишно управление на част от фондовете достигат и до 5%.

Част от тях постигат доходност от над 30%Най-добрите фондове у нас за последната 1 г.

Важен факт, който трябва да отбележим е, че най-старият борсов индикатор на Българска фондова борса е един от най-добре представящите се в света за последните 12 месеца - факт, който донесе добри печалби на вложителите в родни акции.

Земеделска земя

Земеделската земя поскъпна с 4% за 2016 г., като достигна най-високата си цена в историята. Земята също е близка като форма на инвестиция у нас, подобно на имотите и за разлика от колективните инвестиционни схеми, валутната търговия и др. 

Припомняме, че през 2015 г. средната цена на един декар земя отчете ръст от 7 на сто, а за предходните две години цената на земята нарасна респективно с 15.2 и 8.6 на сто. 

Земята носи в пъти по-висока доходност от депозититеЗемята у нас никога не е била толкова скъпа

Факт е още, че цената на земята у нас е доста по-ниска от останалите европейски страни, включително и съседна Румъния.

Друго

Сезонът на отпуските вече настъпи. Възможно е част от изтеглените спестявания да се използват за почивки, ремонти, образователни курсове, а защо не и собствен бизнес.

Дали обаче тенденцията за спад на спестяванията ще продължи и през следващите месеци предстои да разберем в края на юли. Факт е обаче, че с очакваното леко повишение на лихвите по кредитите през 2018 г., това може да се отрази положително и на доходите ни от депозитите.

За първите пет месеца на 2017 г. лихвите от депозит достигат 90.06 млн. лв., или малко над 18 млн. лв. месечно. Най-ниската стойност те достигат именно през май, когато доходите ни от лихви са едва 16.4 млн. лв., спрямо 16.7 млн. лв. за месец по-рано и 28.2 млн. лв. за преди година. 

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на активи. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg