Първи спад на спестяванията у нас от повече от 2 г.

6914
Първи спад на спестяванията у нас от повече от 2 г.

© Pixabay.com

Депозитите на домакинствата отчитат първи спад от 25 месеца насам, сочи справка на Profit.bg на база данни от централната ни банка.

Общата стойност на спестяванията на населението в края на март се понижават със 71.7 млн. лв. и възлиза на 58.16 млрд. лв.

Година по-рано те бяха 54.28 млрд. лв., т.е. повишението за последните 12 месеца е от 3.88 млрд. лв., или средно по 323 млн. лв. на месец.


През март продължава тенденцията на спад на левовите депозити и ръст на евровите спестявания.

От началото на годината левовите депозити показват спад от 1.37 млрд. лв., докато евровите се повишават с близо 1.8 млрд. лв.

От 13 март страната ни е в извънредно положение, но до този момент не се наблюдава масово теглене на спестявания. Да, левовите депозити отново намаляват, като месечното понижение е от 257 млн. лв., но пък евровите растат с близо 160 млн. лв.

Седем предизвикателства за пестене на пари през 2020 г.Как да спестим 366, 1378 или 2020 лв. за година

Депозитите на домакинствата в други валути (бел. ред. най-често щатски долари) достигат нова рекордна стойност от 4.3 млрд. лв., или с над 130 млн. лв. повече отпреди година.

Тенденцията през последните месеци е все повече домакинства да превалутират спестяванията си в чужда валута, като това основно се дължи на кандидатстването на страната ни за присъединяване към ERM-2, а по-късно и към еврозоната.

Днес 58.78% от всички депозити на населението са в лева, докато 33.73% са в евро. Всеки 14-и лев, депозиран в банките, пък е в друга валута.

Как да спестим 50 или 100 лв. за месецЛесно е, дори и когато сте с минимален доход

 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg