Печелят ли банките от ескалацията на търговските конфликти?

703
Печелят ли банките от ескалацията на търговските конфликти?

© Pixabay

Глобалните търговски конфликти доведоха до свиване на икономическия растеж и стокообмена в много държави по света, но се оказват добра новина за банковия сектор.

Приходите на финансовите институции от операции, свързани с трансграничната търговия, достигат най-високото си ниво за последните няколко години, пише Kredit.bg.

Общите постъпления на най-големите банкови институции от търговски операции достигат 5.8 млрд. долара за 2018 г. Това е първият случай за последните шест години, в който трезорите не отчитат спад по това перо.

Очаква се през 2019 г. този тип трансакции да станат още по-рентабилни, показват данните на изследователската платформа Coalition, която следи представянето на банковия сектор.

Сред най-добре представящите се банки в тази сфера е американската Citigroup. Кредитната институция отчита бързо развитие на алтернативните търговски маршрути, особено в Азия, след влошаването на отношенията между САЩ и Китай и размяната на търговски "удари" и увеличаването на митническите тарифи между двете водещи световни икономики.


Търговските войни засилиха търсенето на услугите на банките, като посредници в трансграничното придвижване на стоки и капитали. Трезорите осигуряват гаранции и отпускат кредити на компаниите, които изнасят стоки или правят големи поръчки от чужбина.  

При нормални обстоятелства повечето компании предпочитат да се договарят директно помежду си, тъй като това им спестява разходи. В "мирни" времена те не чувстват необходимост да се застраховат срещу евентуални рискове, но когато увеличаването на митата започне да оскъпява продукцията им или политическата нестабилност в държавите на техните партньори поставя под заплаха изпълнението на търговските договори, те се обръщат за помощ към банковия сектор.

И докато временните търговски противоречия и регионалните конфликти засега се отразяват добре на банките, евентуалното избухване на пълномащабна търговска война ще се отрази катастрофално и на техния бизнес.

Освен Citigroup, другите големи играчи в сферата на търговското банкиране са френските BNP Paribas и Credit Agricole, както и британската HSBC Holdings. Bank of America, JPMorgan Chase & Co., Deutsche Bank и Standard Chartered също държат силни позиции в този сегмент.

Повече по темата можете да прочетете в материала на Kredit.bg

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg