Пет години от фалита на КТБ. Какво се случи?

2128
Пет години от фалита на КТБ. Какво се случи?

На днешната дата (20 юни) се навършват точно пет години от фалита на Корпоративна търговска банка - най-тежкото финансово сътресение в българската банкова система след кризата от 1996 г.

На 20 юни вложителите в КТБ започват масово да теглят спестяванията си и настъпва паника. Централната банка поставя КТБ под специален надзор и назначава квестори.

С това започва дълъг процес по обявяването на финансовата институция в несъстоятелност. Официално това се случва на 22 април 2015 г.

В началото на 2014 г. обаче нищо не предвещава катастрофата, която ще сполети КТБ. По това време тя е четвъртата по големина банка в България с активи на стойност 7.3 млрд. лева.

Profit.bg обобщава хронологията на събитията, довели до фалита на КТБ и последвалите сътресения в банковата система.


Предшественикът на КТБ „Булгарсовинвест” е създадена като смесено дружество на Българската външнотърговска банка (сегашната Unicredit Bulbank) и Внешэкономбанк (Банката за външноикономическа дейност на СССР, днес VTB) през 1988 г.

През 1994 г. банката е преобразувана в КТБ, а през 2000 г. Булбанк я продава на частни инвеститори. Купуват я десет офшорни компании, всяка от които има под 10% от акциите. Зад тях стои група български акционери, сред които и Цветан Василев.

През 2002 г. собственици вече са български компании, включително и Бромак АД на Цветан Василев. От 2003 г. той е мажоритарен собственик на банката.

През 2007 г. Корпоративна търговска банка осъществи IPO, с което набра над 58 млн. лева и се превърна в публична компания. През 2009 г. 30% от капитала на банката е придобит от суверенния инвестиционен фонд на Султаната на Оман, чрез дъщерното дружество Bulgarian Acquisition Company II, Luxembourg.

През 2010 г. Fata Assicurazioni Danni S.p.A и Fata Vita S.p.A (дъщерни подразделения на италианския застрахователен холдинг „Дженерали груп") придобиват миноритарен дял, а през 2013 г. 9.9% от банката стават собственост на руската VTB Capital.

В периода от 2007 – 2014 г. КТБ се превръща в една от най-бързоразвиващите се банки в България. От 1.77 млрд лева през 2007 г. активите ѝ нарастват на 7.3 млрд лева и тя става четвъртата най-голяма банка в страната. Освен това тя е трета по размер на печалбата и лидер по темп на растеж на депозитите.

През 2014 г. КТБ АД придобива Креди Агрикол България ЕАД.

Успоредно със скоростния ръст на активите на банката обаче, в общественото пространство и в медиите все по-често се появяват твърдения за нейната нарастваща роля в политическия живот на страната.

Банката има участие в собствеността на компании като Булгартабак, БТК, Техномаркет, Петрол, Дунарит и други. В този период се оформя и партньорството между директора на КТБ Цветан Василев и бизнесмена (и политик от Движението за права и свободи) Делян Пеевски.  

В банката са концентрирани парите на много държавни дружества, което е един от основните двигатели на ръста на депозитната ѝ база. В края на 2009 г. 35% от свободните средства на най-големите държавни фирми са вложени в банката.

Става въпрос за над 400 млн. лв., което представлява близо една четвърт от всичките й депозити. По това време КТБ предлага едни от най-атрактивните лихви по депозитите на пазара.  

Според бившия финансов министър Симеон Дянков от първия кабинет на ГЕРБ (2009-2013 г.) през 2010 г. делът на държавните депозити в трезора вече е над 50 на сто. Въпреки обещанията за намаляване на концентрацията на държавните депозити в една банка, тя продължава и през следващите години.

В този период групата на Пеевски, финансирана от КТБ, придобива контрол върху редица медии (вестници, сайтове и телевизии). Консолидира се и собствеността върфу фирмите за разпространение на печатни издания, обединени по-късно в проекта “Лафка”.

През пролетта на 2014 г. настъпва разрив във взаимоотношенията Василев-Пеевски, който се свързва със спор за собствеността на Булгартабак. Прокуратурата започва разследване и провежда обиски на офиси на КТБ.

През юни 2014 г. в пресата започват да се разпространяват различни твърдения за състоянието на банката, които водят до масова паника сред нейните вложители. 

Ръководството на КТБ уведомява БНБ за изчерпване на ликвидността и преустановява разплащанията и всички видове банкови операции. Централната банка поставя КТБ под специален надзор и назначава квестори, като обещава банката да отвори врати на 21 юли. Това обаче така и не се случва.

Банковите сделки у нас през последните годиниНови сделки се задават на хоризонта

През август 2014 г. БНБ отправя искане към водещите акционери в банката – Бромак АД и Фонда на Генералния държавен резерв на Султаната на Оман (ФГДРСО), да осигурят финансова подкрепа на трезора до 31 август. Тази препоръка обаче също не е изпълнена.

На 6 ноември БНБ отнема лиценза на КТБ за извършване на банкова дейност с мотива, че банката е нарушила закона, като непряко е финансирала плащанията по кредити към самата нея. Установява се, че от общ кредитен протфейл от 5.4 млрд лв. кредитите към фирми, свързани с Цветан Василев, са за над 3.5 млрд лева. 

На 4 декември 2014 г. Фондът за гарантиране на влоговете започва изплащане на гарантираните влогове (до 100 000 евро) на вложителите в КТБ. В гаранционния фонд по това време обаче няма достатъчно средства за покриването на всички обезщетения.

По тази причина държавата отпуска заем в размер на 2 млрд. лева на фонда, с който да бъдат изплатени всички депозити. 

На 22 април 2015 г. КТБ официално е обявена в несъстоятелност със задна дата от 6 ноември 2014 г.

Разследването на прокуратурата за причините за фалита на Корпоративна търговска банка приключи през февруари 2017 г. Заведено е дело срещу 18 обвиняеми лица, сред които и изпълнителният директор на КТБ Цветан Василев, който от юли 2014 г. се намира в Сърбия, където получи политическо убежище и стана сръбски гражданин.

Делото за фалита на КТБ все още не е приключило. 

През май тази година синдиците на Корпоративна търговска банка обявиха, че започва изплащането на суми, включени в първата частична сметка за разпределение на приети вземания към банката. Общата сума, която се разпределя, възлиза на 570 млн. лева.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Радосвета
# 0
14:06 | 21 June 2019
Нищо не се случи, ето това е проблемът, а още по-лошото е че няма и да се случи. Василев открадна парите и сега си плаща за спокойствието, а ограбените ще пият една студена вода. Това е.
Vassilena
# 1
12:06 | 21 June 2019
Знаем само,че Василев и след 5 години не е в затвора..
Асен
# 2
20:06 | 20 June 2019
Случи се, че Цветан Василев харчи милиардите от банката, докато тук се мъчат да съберат трохите останали от КТБ.
Какво стана с Хаджито...?
# 3
11:06 | 20 June 2019
Моля, публикувайте информация и за това какво се случва сега с Кресимир Хаджидинев, който по това време оглавява одиторите на КТБ, KPMG. Всички се надяваме да няма повече български банки, които да се одитират от този човек, защото видяхме какъв е бил одита през цялото това време. :( И в крайна сметка осъдиха ли го или не?
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg