Петър Андронов е Банкер на годината за пети път в своята кариера

2445
Петър Андронов е Банкер на годината за пети път в своята кариера

Петър Андронов беше избран за „Банкер на годината“ за пети път в своята кариера. Наградата беше връчена от Кирил Петков, бивш министър на икономиката и настоящ депутат в 47-ото Народно събрание, на специална церемония, организирана от в. Банкер.

Петър Андронов получава отличието в годината, в която беше назначен на най-високата позиция, заемана някога от българин в една от водещите финансови групи в Европа – KBC Group. Призът „Банкер на годината“ идва като най-високо признание за спечеленото доверие на белгийската група, която му повери бизнеса си в основните си пазари България, Ирландия, Словакия и Унгария в качеството му на главен изпълнителен директор на „Международни пазари“ и член на Управителния съвет на KBC.

По-рано през годината той зае и позициите на председател на Надзорните съвети на ОББ и ДЗИ.


Три от титлите „Банкер на годината“ Петър Андронов получава след едни от най- значимите инвестиции на KBC Group у нас. Първият си приз взима още през 2009 г., непосредствено след придобиването на СИБАНК от белгийската група, а през 2018 и 2021 г. призовете следват съответно успешното обединение между ОББ и СИБАНК и обявяването на намеренията на KBC Group да придобие Райфайзенбанк в България след необходимите регулаторни одобрения. Под неговото управление банковият бизнес на KBC Group в България се издига от номер 10 до върха на сектора по активи в периода след 2008 г.

През този период челната позиция зае и ДЗИ, както и другите компании на групата, предоставящи лизингови услуги и асет мениджмънт. През настоящата година КВС добави към списъка на финансовите си услуги и пенсионното осигуряване, придобивайки пенсионното дружество на НН. Групата изгради и специални подразделения за споделени услуги и ИТ центрове във Варна и в София, които дават модерна и високоплатена работа на близо хиляда млади и образовани хора.

„Във времена на безпрецедентни промени, произтичащи от пандемията COVID-19 и от ускорената дигитализация на финансовия сектор, KBC Group отново, за пореден път, избра България сред основните си пазари, за да разширява дейността си и засилва лидерската си позиция, както и да предлага на клиентите качеството на една от най- добрите паневропейски финансови групи. Днес банкер на годината не е Петър Андронов. Банкери на годината са всичките над 2600 служители на ОББ, които правят всеки ден тя да бъде еталон сред банките и дават увереност на KBC Group да продължи инвестициите си в нашата страна. Благодаря на всеки от тях, защото моите лични успехи са следствие от тяхната неуморна работа и постоянство.”, сподели Петър Андронов по повод на отличието.

Петкратният носител на титлата „Банкер на годината“ (2009, 2015, 2018, 2020 и 2021 г.) е бил избиран още за „Мениджър на годината“ (2015 г.), носител на Приз „Буров“ за банково управление (2018 г.), „Мистър Икономика“ (2016 г.) и много други. Носител е на кралски орден на Кралство Белгия (2016 г.).

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg