Петте най-големи банки у нас с пазарен дял от 66% от активите

3161
Петте най-големи банки у нас с пазарен дял от 66% от активите

© Pixabay

Пазарният дял на петте най-големи банки в края на шестмесечието се повиши до 66.3% от общите активи на банковата система (при 59.9% година по-рано). Спрямо края на юни 2019 г. намаля делът на дъщерните банки от ЕС (до 71.5%), а се увеличи този на местните банки (до 22%) и на клоновете на банки от ЕС (до 3.3%).

Банките извън ЕС заеха 3.0% от активите, а клоновете на банки извън ЕС запазиха дела си от 0.1%, става ясно от тримесечен бюлетин на Българска народна банка.

Като част от процеса на тясно сътрудничество между Европейската централна банка (ЕЦБ) и БНБ на 11 септември 2020 г. ЕЦБ оповести списъка на банките в България, които ще бъдат обект на директен надзор от нея, считано от 1 октомври 2020 г.


Кредитните институции, обект на директен надзор, са: „УниКредит Булбанк“, „Банка ДСК“, „Обединена българска банка“, „Юробанк“ и „Райфайзенбанк“, определени на базата на два критерия – трите най-значими банки у нас и такива, които са част от значими групи.

Петте определени институции (съгласно критериите на ЕЦБ) в края на юни заемаха 65.8% дял от активите на банковата система, а по-малко значимите банки – съответно 30.8%.

Каква е причината петте най-големи банки у нас да увеличават своя дял до 66.3 на сто, спрямо 59.9 на сто за преди година?

Първо, нека споменем още веднъж кои са най-големите банки в страната по размер на активите им. По данни от 30 юни начело е Банка ДСК, следвана от Уникредит Булбанк, но месец по-късно стана ясно, че Уникредит е възвърнала лидерската си позиция.

УниКредит Булбанк отново е най-голямата банка в странатаБанката застана зад някои от най-мащабните нови проекти в страната, заемайки челно място по размер на отпуснатите корпоративни кредити.

Следват Обединена Българска банка, Пощенска банка и Първа инвестиционна банка. Единствено последната е с активи от под 10 млрд. лв., или по-точно 9.998 млрд. лв.

В последната година ръст при активите се отчита при ПИБ (459 млн. лв.), Пощенска банка (2.1 млрд. лв.) и Уникредит Булбанк (2.2 млрд. лв.). Минимален спад се отчита при ОББ (28 млн. лв.), а най-сериозен скок има при Банка ДСК (6.5 млрд. лв.).

Ръстовете на активите при Банка ДСК и Пощенска банка в последните 12 месеца идват след финализирането на сделките по придобиванията на Сосиете Женерал Експресбанк и Банка Пиреос. Именно това е основната причина за ръста на активите при най-големите банки у нас.

От БНБ предупреждават за рискове за доходността в сектора

Чувствителността на банките към кредитния риск се изостря, което намира отражение в нарастването на разходите за обезценка в банковия сектор през второто тримесечие на 2020 г.

Опасенията са, че продължително задържане на неблагоприятните условия може да доведе до влошаване на финансовото състояние на предприятията и домакинствата, отслабване на капацитета на кредитополучателите за редовно обслужване на задълженията и до понижение на стойността на обезпеченията. Допълнително неблагоприятно влияние върху доходността на банките през второто тримесечие на 2020 г. оказа отслабването на кредитната дейност в сегмента на кредитите за нефинансови предприятия и на потребителските кредити, въпреки че към средата на годината кредитната активност започна постепенно да се възстановява.

Евентуално съществено отслабване на търсенето и предлагането на кредити в условията на несигурност и влошени икономически условия може да се отрази непосредствено върху приходите от дейността, което наред с нарастването на обезценките да окаже натиск върху доходността на банковия сектор и да повлияе върху нивата на капиталовите съотношения на кредитните институции.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg