По колко хиляди на минута пести българинът?

1406
По колко хиляди на минута пести българинът?

© Pixabay.com

Българинът продължава да спестява, на фона на ниските лихви, предлагани от банките у нас.

Това говори поне за две неща – ниска инвестиционна култура, т.е. слаба информираност относно други възможности за вложения, както и за трупането на пари за черни дни, или опасението на депозантите от бъдеща криза.

Последните данни на Българска народна банка сочат, че депозитите на домакинствата, нефинансовите предприятия и нетърговските организации днес възлизат на 51.59 млрд. лв., което е с 437 млн. лв. повече спрямо месец по-рано.

След преминаването на границата от 50 млрд. лв. за първи път през април, населението добави нови 1.4 млрд. лв. към парите си в търговските банки.

За последните 12 месеца увеличението е от 3.82 млрд. лв., или по 318 млн. лв. средно на месец.

Наши изчисления показват, че средно на ден българинът трупа по 10.478 млн. лв., или по 436 000 лв. на ден.

Доходност и защита на инвестираната главница? Да, възможно еТова са нискорискови спестовни стратегии с 5-годишен инвестиционен хоризонт и инвестиционен фокус върху едни от най-значимите икономики в света – САЩ, Германия, Великобритания, Япония и Китай


Средно на всяка минута вложенията растат с по около 7276 лв., а на секунда - 121 лв. 

Днес 59.24% от депозитите на населението са в лева, 32.81% в евро и 7.94% са в друга валута, като в последните месеци се отчита увеличение на влоговете в родна валута и намалението им за останалите, включително и евро.

За първите 8 месеца на 2018 г. депозитите в търговските банки са ни донесли 70.4 млн. лв. от лихви спрямо почти двойно за година по-рано (133.59 млн. лв.).

Очаквайте през следващата седмица: Депозити ли? Не, имаме по-добри предложения

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

БАКБ с нов, модерен офис в София

Цветелина Бориславова, председател на Надзорния съвет, символично...