Погасяване на кредитна карта с потребителски кредит - да или не?

1122
Погасяване на кредитна карта с потребителски кредит - да или не?

© Pixabay

За много хора натрупаните задължения по кредитни карти се превръщат в тежко и дългосрочно финансово бреме.

Причината е, че те са предназначени за краткосрочно финансиране и е препоръчително, когато пазарувате с кредитна карта, да погасявате максимално бързо дължимата сума, в най-добрия случай - още в рамките на гратисния период, в рамките на който не се начислява лихва, пише платформата за сравнение на кредитни продукти Kredit.bg. 

Това е така, защото лихвите по кредитните карти по правило са доста по-високи от тези по останалите кредитни продукти (между 15% и 18%), а когато ви се наложи да прехвърляте непогасения баланс в продължение на няколко месеца или години, оскъпяването става сериозно.

Така или иначе, хиляди хора по света изпадат именно в подобна ситуация. Задълженията по кредитната карта си стоят или намаляват твърде бавно, а през това време те са принудени да плащат високи лихви на банката.

Може ли в подобна ситуация тегленето на нов потребителски кредит, с който да бъдат погасени задълженията по кредитната карта, да бъде добра идея?

Повечето финансови експерти посочват, че тегленето на нов дълг за погасяване на стар по принцип не е препоръчително. Но в горепосочената ситуация това може да се окаже едно от разумните решения. А причините са няколко.

Първата от тях е размерът на лихвата. Ако имате сравнително добро кредитно досие, е почти сигурно, че лихвата по банковия потребителски кредит ще е доста по-ниска от тази по кредитната ви карта. Това означава, че в крайна сметка, в дългосрочен план, ще можете да намалите значително лихвените си плащания.

Вторият важен фактор е свързан с финансовата дисциплина. По правило потребителският кредит се изплаща на равни анюитетни вноски за фиксиран период от време, като с всяка вноска се погасяват лихвите и част от главницата.

Така кредитополучателят има ясна представа кога ще може да изплати дълга си и съответно има възможност да планира по-прецизно семейния си бюджет.

С кредитните карти нещата не стоят точно така. Обикновено, ако имате непогасен баланс по картата, банката изисква всеки месец да платите минималната вноска, която обаче в повечето случаи покрива основно лихвите.

Ако нямате воля, дисциплина или възможност да внасяте по-високи суми от минималните, погасяването на дълга може да се проточи много.

Освен това има и потребители, които продължават да пазаруват с кредитната си карта, въпреки натрупаните задължения по нея, което също не е препоръчително.

Третото предимство на потребителския кредит е, че той може да ви помогне да обедините всички натрупани стари задължения (по различни кредитни карти, стоки на изплащане, бързи кредити и т.н.) в един общ финансов продукт.

Така не само ще спестите от лихви, но ще можете да се справите с тях в по-кратки срокове и със значително по-малко натоварване върху личните ви финанси.

Повече по темата можете да прочетете в материала на Kredit.bg

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Elena
# 0
17:01 | 24 January 2020
Изпратете ни имейл на FEDERALOAN@GMAIL.COM или whatsapp на +1847315716 и вземете най-добрия наличен онлайн заем в рамките на 2 часа
SBAO
# 1
16:01 | 23 January 2020
г-н Феликс Карл: Предлагам ви бързи и сериозни заеми с лихва 2% в рамките на максимален период от 72 часа. За повече информация, моля свържете се с мен: fastcreditors@gmail.com
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg