Потребителските кредити – вече и за повече от 50 000 лв.

2648
Потребителските кредити – вече и за повече от 50 000 лв.

© Pixabay

Потребителските кредити заемат около 50% дял от кредитирането на домакинствата.

Те са лесен начин както за покупка на автомобил и за извършване на ремонтни дейности в дома ни, така и за други по-големи разходи на населението.

По последни данни на БНБ общата стойност на отпуснатите потребителски кредити на населението към края на август възлиза на 12.7 млрд. лв спрямо 12.1 млрд. лв година по-рано.

Днес българинът тегли заеми основно в лева, като на заден план остават кредитите в евро, възлизащи на 523 млн. лв към 31 август спрямо 662 млн. лв преди година.


Ккредитите в лева вече са 11.96 млрд. лв срещу 11.3 млрд. лв преди 12 месеца.

В последните години се отчита сериозна тенденция, касаеща размера на теглените кредити.

Средният размер на потребителските заеми, по последни данни от централната банка към полугодието на 2020 г., расте до 8777 лв спрямо 8687 лв преди година.

Това по всяка вероятност се дължи на нарастването на горната граница на потребителските кредити, като при редица банки тя вече не е 50 000 лв, а 75 000 лв.

Какви са максималните суми, които предоставят големите банки у нас?

Уникредит Булбанк

Най-голямата банка в страната предоставя потребителски кредити до 75 000 лв, като кандидатстването се извършва само срещу лична карта, а отговор от експертите на банката може да очаквате до 2 часа.

Банка ДСК

Стандарният потребителски кредит от Банка ДСК е за суми до 35 000 лв, но при определени условия може да нарасне и до 60 000 лв, като това зависи от индивидуалния кредитен рейтинг на клиента.

Обединена Българска банка

Третата най-голяма банка в страната предоставя кредити до 55 000 лв, но сумата при определени условия също може да се повиши, в този случай до 70 000 лв. За кредити над 35 000 лв е необходим нетен месечен доход над 1200 лв.

За кредити над 55 000 лв е необходим нетен месечен доход над 2000 лв., става ясно от сайта на банката.

Пощенска банка

Максималната сума, която можем да изтеглим от Пощенска банка, е 70 000 лева за срок от най-много 10 г. Такива са продуктите на банката с овърдрафт и без лихва за цяла година, както и кредит за обединение на задълженията.

Най-новата опция, която банката предоставя, е за бизнес обучение, като сумата тук също е 70 000 лв. В случай че търсите по-голяма сума, то тогава можете да се възползвате от потребителските кредити, обвързани с ипотека, като сумата в този случай може да достигне и 150 000 лв.

Първа инвестиционна банка

Една от малкото банки у нас с български мажоритарни собственици предлага на клиентите си потребителски кредити до 80 000 лв и максимален срок от 10 г.

Fibank предлага 1% по-нисък лихвен процент на кредитополучателите, които превеждат заплатите си по сметка в банката. Заемите се предлагат без такса при кандидатстване онлайн и такси за отпускане, управление и ангажимент. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg