Президентът на Фед в Минеаполис иска още по-голямо увеличение на лихвите

1247
Президентът на Фед в Минеаполис иска още по-голямо увеличение на лихвите

© Unsplash

Данните за ръста на новозаетите в САЩ, които отчитат изключително повишение, подчертават необходимостта Управлението за федерален резерв да увеличи повече от планираното основната си лихва.
 
Това казва Нийл Кашкари, президентът на подразделението на Фед в Минеаполис, в интервю за Associated Press.
 
Вчера Министерството на труда в САЩ съобщи, че броят на новоназначените работници и служители в САЩ извън аграрния сектор през октомври е нараснал с 261 хил. души - увеличението е по-висoко от прогнозираното от анализаторите, които очакваха броят на новоназначените да бъде 205 000 души. 
 
По думите на Кашкари пред AP на следващата среща на Фед през декември трябва да се поставят нови, по-високи цели за това къде трябва да се намира водещата лихва. 
 
Кашкари не посочва с колко трябва да се увеличи показателят, но в средата на октомври той каза, че може да се наложи Фед да повиши референтния си лихвен процент над 4,75%, ако базовата инфлация не спре да се покачва, писа Reuters.
 
„Това, което ни показват данните от трудовия пазар, е, че той продължава да е в добро "здравословно" състояние - нещо, което е срещу усилията на централната банка, която иска да ограничи инфлацията с потискане на потреблението и икономиката чрез увеличаване на лихвените проценти“, казва Кашкари пред AP.
 
“Явно ни предстои още работа в усилията ни да охладим икономиката и да възстановим баланса между търсенето и предлагането”, добавя той.
 
Всяко тримесечие Фед публикува икономически прогнози и предвиждания за паричната политика на централната банка. През септември представители на Управлението за федерален резерв прогнозираха повишение на краткосрочния лихвен процент до около 4,6% до края на 2023 г. Сега той е в диапазона от 3,75% до 4%, което е най-високото му ниво от 14 години. "Предвид това, което наблюдавам в момента, бих очаквал да лихвата да нарасне по-високо от това. Колко по-високо, не знам", казва Кашкари. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg