Растат ли лошите кредити у нас?

909
Растат ли лошите кредити у нас?

© Pixabay

Повече от осем месеца изминаха от първото затваряне на икономиката, а страната ни по всяка вероятност e на дни от повторен локдаун.

Екипът ни реши да провери какво се случва с необслужваните кредити в родните банки.

Кредитната ваканция, продължаваща до 31 март, както и изчистването на портфейлите на големите банки от лоши кредити, са основните причини за намалението на дела на необслужените заеми в банковата ни система.

През последните месеци банките извършиха редица продажби на портфейли с проблемни кредити, като процесът по всяка вероятност ще продължи и през 2021 г. с пълна сила.


За момента крайния срок за отстрочването на задълженията на клиентите към търговските банки е до 31 март 2021 г., но сега въпросът е дали той ще бъде продължен, тъй като последно можеше да се кандидатства за това до 30 септември.

Най-големите български банки към 30 септември 2020 г.Още една българска банка премина границата от 10 млрд. лв. активи

В края на третото тримесечие на 2020 г. одобрените кредити, които са разсрочени, са за 9.02 млрд. лв., като от тях 6.97 млрд. лв. са за фирмите и 2.04 млрд. лв. за домакинствата.

Наши изчисления сочат, че само 5.64% от жилищните кредити и 8.72% от потребителските заеми не се обслужват редовно.

Тримесечие по-рано този процент беше съответно 5.93% и 9.14 на сто, а преди година – 7.24 и 9.04 на сто.

Лихвите по жилищните кредити с нова най-ниска стойност в историята Поевтиняване при ипотечните и ръст на лихвите по потребителските кредити, отчитат от БНБ

Днес забава в обслужването с до 90 дни има при 2.18% от жилищните и 2.57 на сто при потребителските кредити, а с просрочия от 90 до 180 дни са съответно 0.40 и 0.81 на сто от кредитите за домакинствата.

Необлсужвани в последните по-малко от 180 дни са общо 3.06% от жилищните кредити, отпуснати на домакинствата, както и 5.34% от потребителските заеми.

Преди година този процент беше съответно 4.31 и 5.84 на сто. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg