Ръстът в кредитирането се забавя

911
Ръстът в кредитирането се забавя

© Pixabay

Леко забавяне в кредитирането при домакинствата се отчита през август.

Последните данни от централата банка, изнесени днес, показват ръст на кредитирането при домакинствата от 7.4 на сто спрямо 7.7 на сто на годишна база към края на юли.

Забавяне на новите отпуснати кредити има както при потребителските, така и при ипотечните кредити.

Жилищното кредитиране расте с 12.3 на сто, което е с 0.4 на сто по-малко спрямо месец по-рано.

При потребителските заеми се отчита нарастване от 6.2 на сто срещу 6.7 на сто към 31 юли.


Припомняме, че през последните две години бяха отчетени двуцифрени темпове на растеж, като при жилищното кредитиране данните сочеха ръст от 14.5 на сто за 2019 г. и 11.8 на сто за година по-рано, докато при потребителските – повишение от 10.8 и 16.6 на сто.

Другите кредити, към които спадат всички останали кредити, предоставени на домакинствата, включително кредити за обучение и лечение, намаляват с 24% на годишна база спрямо 25.6 на сто годишен спад за година по-рано.

На 25 септември (петък) се очакват последните актуални данни за лихвите по кредитите у нас. За момента (края на юли 2020 г.) те са на следните нива:

Спрямо 12 месеца по-рано (юли 2019 г.) лихвите по потребителските заеми у нас към момента са по-ниски с 0.16 процентни пункта.

При потребителските заеми в евро, които са едва 1.4% от всички новоотпуснати като обем, лихвите отчитат ръст от над половин процентен пункт спрямо предходния месец, до ниво от 3.9 на сто. На годишна база увеличението е с 0.26 пр. п.

При ипотечните кредити в лева се наблюдава минимален спад на средния лихвен процент през юли спрямо юни - с 0.02 процентни пункта, до ниво от 2.89%. На годишна база понижението е с 0.18 процентни пункта.

Подобна е и тенденцията при евровите жилищни заеми - лихвите падат с 0.02 пр. п. на месечна база, а спрямо юли 2019 г. отчитат ръст от 0.18 пр. п. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg