Регулатор подхвана „сексистката“ кредитна карта на Apple

979
Регулатор подхвана „сексистката“ кредитна карта на Apple

© Apple

Щатски финансов регулатор е започнал разследване във връзка с твърденията, че кредитната карта на Apple предлага различни кредитни лимити на мъже и на жени.

Разследването е в резултат на оплаквания, в това число и от съоснователя на Apple Стив Уозняк, че алгоритмите, използвани за задаване на лимити, може би ощетяват жените.

От Отдела по финансови услуги на Ню Йорк са се свързали с Goldman Sachs, която обслужва Apple Card.


Всяка една дискриминация, независимо дали е съзнателна или не, "нарушава законите на Ню Йорк", казват от регулатора.

Bloomberg информира, че технологичният предприемач Дейвид Хайнемайер Хансън се е оплакал, че от Apple Card са му предложили 20 пъти по-голям лимит, отколкото на съпругата му.

В съобщение в Twitter Хансън дори изтъква, че това се е случило, въпреки че съпругата му има по-добър кредитен рейтинг.

След това Уозняк, който съосновава Apple заедно със Стив Джобс, написа в Twitter, че същото нещо се е случило и с него и съпругата му, въпреки че те нямат отделни банкови сметки или отделни активи.

Банките и други кредити институции все повече използват технологията за машинно обучение, за да ограничават разходите си и да увеличават молбите за кредит.

Хансън обаче пише в Twitter: "Apple Card е сексистка програма. Няма значение какво е намерението на представителите на Apple, важно е какво прави алгоритъмът, на който са се доверили изцяло. А това, което той прави, е да дискриминира."

Той също така добавя, че в момента, в който е повдигнал въпроса, кредитният лимит на съпругата му е бил увеличен.

От регулатора обяви, че "ще проведат разследване, за да определят дали има нарушение на законите на щата Ню Йорк и за да гарантират, че всички потребители получават еднакво отношение, без значение от техния пол ".

Apple Card, която беше пусната през август, е първата кредитна карта на Goldman Sachs. Инвестиционната банка предлага все повече потребителски продукти, в това число кредити и спестовни сметки през своята онлайн банка Marcus.

Производителят на iPhone пък рекламира Apple Card на уебсайта си, като "нов вид кредитна карта, създадена от Apple, а не от банка ".

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Elena
# 0
17:01 | 24 January 2020
Пишете сега на FEDERALOAN@GMAIL.COM или whatsapp на +1847315716 и вземете най-добрия наличен онлайн заем в рамките на 2 часа
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg