Reuters: Доверие Обединен Холдинг придоби молдовска банка

1044
Reuters: Доверие Обединен Холдинг придоби молдовска банка

Българското холдингово дружество Доверие Обединен Холдинг придоби мажоритарния дял от молдовската банка Moldindconbank, съобщава финансовият регулатор на Молдова, цитиран от Reuters

Същевременно българското дружество съобщи вчера чрез портала x3news.com, за сключена сделка от дъщерното дружество Доверие инвест, цитирайки подписан предварителен договор за придобиването на 63.8865% от втората по големина молдовска банка.

На сайта на Moldindconbank все още няма потвърждение за придобвиането на мажоритарния дял.


Централната банка на Молдова, която работи заедно с местното правителство върху банкови реформи в страната, посочи през миналия месец, че иска Moldindconbank да бъде придобита от чуждестранен инвеститор, като част от политика за оздравяване на финансовата система, подкрепена от Международния финансов фонд и други донори, пише Reuters. 

Тези мерки идват след банкова измама на стойност 1 млрд. долара, която запрати Малдова в криза в периода 2014-2015 г.

Централната банка замрази дяловете на Moldindconbank през октомври 2016 г., заявявайки, че някои акционери са нарушили правилата, регулиращи финансовата система на страната. 

Според съобщение на молдовската фондова борса, цитирано от Reuters, придобиването на 3.17 млн. акции от банката е станало на цена от 239.5 молдовски леи на акция, което се равнява на 760.1 млн. молдовски леи.

В съобщението на Доверие Обединен Холдинг за подписан предварителен договор на 13.02.2019 г. се посочват същите параметри, като цената на придобиването в български левове възлиза на 76.6 млн. лева.

Мажоритарният дял „е придобит от инвеститор от България – Доверие Холдинг АД”, казвa пред Reuters Валериу Читан, ръководител на пазарния регулатор в Молдова.

Ръст за Доверие Обединен Холдинг след новини от МолдоваСесията на БФБ оцвети всички индекси в зелено

От началото на годината акциите на Доверие Обединен Холдинг записват внушителен ръст на Българска фондова борса в размер на 64.56%.

Moldindconbank има пазарен дял от над 20% в молдовския банков сектор, като това е третата голяма банка, която е придобита от чуждестранен инвеститор, като част от програмата за оздравяване на Международния валутен фонд.

През октомври консорциум, воден от Европейската банка за възстановяване и развитие, придоби 41% от най-голямата банка в Молдова - Moldova-Agroindbank.


* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg