Роботите превземат банковия сектор. Но се нуждаят от малко помощ

469
Роботите превземат банковия сектор. Но се нуждаят от малко помощ

© Pixabay

В днешно време не само хората се конкурират за свободните работни позиции във финансовия сектор.

Роботите и компютърните алгоритми за обработка на огромни масиви от данни все по-често се срещат из офисите на банките и инвестиционните компании.

Очаква се до 2030 г. една трета от работните места във финансовия сектор да бъдат автоматизирани.

Но въпреки тези мрачни прогнози, за финансистите се оказва, че възходът на машините не означава непременно загуба на работни места, а по-скоро промяна в изискванията за бъдещите банкови служители, пише Bloomberg.

Според големите платформи за търсене на кадри, като Glassdoor, LinkedIn, Hired и ZipRecruiter, специалистите в областта на машинното обучение, изкуствения интелект и работата с големи масиви от данни са все по-желани на трудовия пазар.

За последните 12 месеца обявите за работа в тези сфери са се увеличили с цели 60%, по данни на LinkedIn.

Машините могат да трансформират работния процес и да увеличат значително производителността на компаниите, но в същото време създават и нови рискове.

В бъдеще много банки вероятно ще почувстват нуждата да разполагат с "AI одитори", смятат експертите.

Според тях роботите и компютърните алгоритми са натоварени с взимането на все повече решения, което повдига въпроса за юридическите и етичните казуси, пред които могат да се изправят мениджърите на финансовите компании.

Освен това роботизирането на финансовия сектор може индиректно да допринесе за създаването на нови работни места в обслужващите отдели на финансовите институции.

Автоматизирането на системите за управлението на финансови портфейли, например, би трябвало, поне на теория, да понижи цената на инвестиционните услуги. А това може да докара нови клиенти, които ще трябва да бъдат обслужвани от повече служители.

Повече по темата можете да прочетете в материала на Kredit.bg

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg