С колко ще се вдигне лихвата по кредитите и какво предстои от 2023 г.

1509
С колко ще се вдигне лихвата по кредитите и какво предстои от 2023 г.

© pixabay.com

Лихвите по кредитите у нас ще вървят плавно нагоре - с по-малко от половин процент до края на годината, въпреки рязкото повишение на лихвените нива на Европейската централна банка, твърдят финансови анализатори.

В настоящата ситуация и с оглед развитието й през новата година, трябва да сме предпазливи, ако сме взели заем или обмисляме да кандидатстваме за банков кредит? Ще се увеличат ли и лихвите по депозитите? Отговори на тези въпроси дават експерти.

Лихвите у нас ще се повишат, но това ще се случва плавно и с много малки стъпки.

Прогнозата ни съвсем конкретно е до края на годината по кредитите да има отражение примерно с 0.3 пункта до 1 пункт догодина. Като пример ще ви дам един кредит от 200 000 лв. за 30 години, вноската би се променила със 100 лв., казва Мария Петкова, председател на Асоциацията на кредитните посредници в България.

Клиентите могат да се предпазят от поскъпване на кредита си като потърсят предложение за фиксирана лихва.

За жилищните кредити тя може да бъде за период от 3 до 5 години. Още по-плавно ще бъде поскъпването на заема за клиенти, които са изтеглили жилищен кредити от банка, която има буфер в лихвата си. Информация може да се получи от регистриран в БНБ кредитен посредник. Въпреки това финансовата предпазливост не е излишна, когато се взима кредит.

Спестяванията се топят, теглим повече потребителски кредитиПо-тежко ще стане през зимата


"Кредитът има един фундаментален смисъл - това е заем от вашия бъдещ доход. Дотолкова, доколкото вие сте уверен в този бъдещ доход, може спокойно да взимате кредит. Ако не се чувствате достатъчно уверен или има прекалено много относителни променливи, които вие не може да предскажете точно в следващите години, по-добре да не взимате кредити или да вземете кредит с по-малък размер", съветва банкерът Левон Хампарцумян.

Настоящата икономическа ситуация е различна от миналите кризи, посочват експертите, съобщава БНТ.

"Ако трябва да сравним със ситуацията през 2008 г., ние тогава тръгнахме от база около 5% лихва. Сега тръгваме от база около 2,3%-2,4% има предложения за 2.2%, в зависимост от профила на клиента", обяснява Мария Петкова, председател на Асоциацията на кредитните посредници в България.

Лихвите по депозитите също ще се насочат нагоре. Причината е в промяната на съотношението между заемите и спестяванията през последната половин година.

"Вече от половин година съотношението кредити към депозити е в полза на кредитите над 100%, а ние почти 10 години имахме съотношение кредити/депозити 85-90%, значително под 75%. От тази гледна точка, първо, ще видим, че там, където се взимаха такси върху депозитите, ще спрат да се взимат и после ще започнат и разбира се, да носят някаква малка лихва. Не очаквайте лихви, подобни на тези, които имаше преди 13-14 години от 8-9% върху депозита", казва Хампарцумян.

Експерти: Лихвите по кредитите и депозитите у нас тръгват нагореЕвропа е пред рецесия

Решенията на ЕЦБ ще останат ключови за справяне с високата инфлация на континента.

"При всички случаи ЕЦБ ще бъде по-внимателна, но ще следва това, което прави Фед. В момента са в много деликатно положение, тъй като инфлацията е много висока, което означава агресивно и бързо вдигане на лихвеното равнище. От друга страна, има много задлъжнели страни в Европа, като Италия", казва Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията.

Спрямо други страни в Европа, България не е задлъжняла, казва Хампарцумян.

"Няма да имаме криза в стил 1997 г. В момента имаме много по-силна икономика, България е член на ЕС, има натрупани буфери във финансовата система, тя е относително добре работеща, държавата не е тежко задлъжняла. Нетен износител е на енергия.", казва Левон Хампарцумян, банкер.

Забавяне на икономиката обаче е възможно да се случи.

"Икономическите проекти ще започнат да стават нерентабилни при нивата на лихви. Ако примерно един проект при 3-4% е бил рентабилен, при 6-7% може да не е", смята Руслан Стефанов, Център за изследване на демокрацията.

А през декември централните банкери на Еврозоната ще трябва да решат с колко още ще вдигнат лихвата. Голяма част от членовете на ЕЦБ са за агресивен подход, докато се овладее инфлацията, дори и това да е с цената на рецесия.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Davina Claire
# 0
11:09 | 21 September 2022
Имате ли нужда от бърз заем от 24 до 48 часа? Ако отговорът ви е да, ще ви посъветвам да кандидатствате за заем при нас в Novelty Finance по имейл чрез: noveltyfinances@gmail.com ИЛИ WhatsApp Чрез: +447915601531. NOVELTY FINANCE предоставя финансови решения. Ние предлагаме всички видове кредитни услуги (личен кредит, бизнес кредит и много други). Ние също така предлагаме гъвкави и множество опции за заем, включително обезпечени и необезпечени заеми, дългосрочни и краткосрочни заеми, които са съобразени с вашите финансови нужди. ✓ Лесно одобрение ✓ Гъвкав срок на погасяване 6 - 360 месеца ✓ Много удобно - Можете да кандидатствате за заем на удобно за вас място и време. ✓ Незабавен достъп до вашите средства след одобрение. ✓ Субсидиран лихвен процент (3% годишно) ✓ Няма да бъдете бързани да върнете заема, ще ви бъде дадено време да започнете изплащането на заема. ✓ Без скрити такси ✓ Ще бъдете напътствани през целия процес Как да кандидатствам: Кандидатстването за кредит при нас е бързо и лесно! Изпратете ни вашето искане за заем чрез; Имейл: {{ noveltyfinances@gmail.com }} Обадете се или ни пишете на WhatsApp чрез: +447915601531. Прилагат се правила и условия.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg