Съд нареди на JPMorgan да плати над 4 млрд. долара на вдовица

10240
Съд нареди на JPMorgan да плати над 4 млрд. долара на вдовица

© Pixabay

Щатски съд реши, че JPMorgan Chase & Co. трябва да плати над 4 млрд. долара наказателно обезщетение заради това, че е злоупотребила със състоянието на бивш ръководител в авиокомпанията American Airlines. Очаква се обаче сумата да бъде намалена по време на обжалването.

Джо Хопър и двете й доведени деца са спечелили съдебната битка по обвиненията, че JPMorgan се е разпоредила зле със състоянието на Макс Хопър, който в изявление на семейството е описан като новатор в авиотехнологиите.

Подобни големи суми, присъждани на по-ниска инстанция, обикновено биват намалявани впоследствие, защото Върховният съд на САЩ е отсъждал, че те не са пропорционални на реалните щети, пише Bloomberg.

От банката обявиха, че са действали професионално и добросъвестно със състоянието на Хопър и са “силно уверени”, че издадената присъда няма да издържи обжалването.

Макс Хопър, който измисля система за резервации за своята авиокомпания, умира през 2010 г., като тогава е разполагал с активи на стойност над 19 млн. долара. Той обаче не е имал завещание. След смъртта му JPMorgan е била наета, за да разпредели активите между членовете на семейството.

Стикове за голф и вино

“Вместо да събере и раздели активите, независимо и безпристрастно, на банката й бяха нужни години, за да обяви, че г-н Хопър е имал инвестиции в сферата на изкуството, домашното обзавеждане, бижута и най-вече колекцията му от 6 700 стика за голф и 900 бутилки вино,” твърдят адвокатите на семейеството в изявлението.

“Някои от активите му не бяха обявени в продължение на повече от пет години.”

Съдебните заседатели са решили, че банката трябва да плати 8 млрд. долара. Според един от адвокатите на Джо Хопър обаче, може би има дублиране при някои от нанесените щети. В резултат на това наказателното обезщетение може да се окаже в размер на между 4 и 8 млрд. долара.

Адвокатът е помолил съдебните заседатели да имат предвид каква е пазарната стойност на банката и ги е помолил за 2 млрд. долара наказателно обезщетение. “Смятам, че са използвали тази сума и за другите страни по делото,” казва той.

Доверително задължение

Съдебните заседатели са решили, че банката е извършила измама, нарушила е условията по доверителното си задължение, както и споразумение за дължима такса, според съдебните документи.

Ако присъдата бъде окончателно потвърдена, в долния си спектър тя би изтрила близо две трети от 6.6-те млрд. долара печалба, която JPMorgan генерира в световен мащаб през второто тримесечие.

Това също така би била една от най-големите санкции срещу банката. Сумата ще се нареди някъде между 2.6-те млрд. долара, които банката се съгласи да плати през 2014 г. за това, че не е успяла да спре пирамидата на Бърнард Мадоф, и 13-те млрд. долара, с които бе санкционирана през 2013 г. за операциите си с ипотечни облигации, които бяха в основата на финансовата криза.

В присъдата се казва, че съдебните заседали са били посъветвани да вземат предвид различни фактори, сред които и стойността на JPMorgan. Пазарната капитализация на банката възлиза на около 330 млрд. долара.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg