Само една банка плати над 10 млн. лв. лихви по депозитите си

3115
Само една банка плати над 10 млн. лв. лихви по депозитите си

© Pixabay.com

Само една българска банка е платила повече от 10 млн. лв. лихви на депозираните суми от страна на сектор Домакинства за първите шест месеца на 2017 г. Това е Първа инвестиционна банка, сочи справка на Profit.bg.

Данни на централната ни банка сочат, че Първа инвестиционна банка (ПИБ) е заплатила 36.24 млн. лв. лихви на вложителите си през първите шест месеца на 2017 г.

За сравнение, година по-рано общият брой на банките, платили суми от над 10 млн. лв., е седем. В периода 1 януари – 30 юни клиентите на ПИБ са получили 50.9 млн. лв. лихви. 

От Първа инвестиционна банка коментираха за Profit.bg, че: "изплатените лихви са на база дългосрочни сключени договори по депозити от предходни години. Към момента на сключване на тези договори лихвените проценти по предлаганите спестовни продукти са били значително по-високи от моментните". 

Следващите банки, платили най-високи лихви за първото полугодие на 2017 г., са Инвестбанк и Централна кооперативна банка, като разходите им за лихви по депозитите на домакинствата възлизат на 8.9 и 8.1 млн. лв. спрямо 16.3 и 16.6 млн. лв. за година по-рано.

Най-големите банки в България към 30 юни 2017 г.17 от банките са с активи за над 1 млрд. лв.

Високи лихвени разходи в периода януари – юни са имали още от Сосиете Женерал Експресбанк (7.3 млн. лв.), Интернешънъл Асет Банк (5.9 млн. лв.), Банка Пиреос (5.5 млн. лв.) и Обединена Българска банка (5 млн. лв.).

Най-големите банки в страната Уникредит Булбанк и Банка ДСК обявиха разходи за лихви на спестяванията от домакинствата в размер на 4.788 млн. лв. и 2.249 млн. лв. Именно те, заедно с Първа инвестиционна банка, са и трите най-предпочитани банки за спестяванията ни.

Друга от големите банки в страната – Райфайзенбанк, е имала само 752 хил. лв. разходи за лихви по депозитите от сектор Домакинства спрямо 2.29 млн. лв. за година по-рано и 8.68 млн. лв. за същия период на 2015 г.

Това е и една от причините Райфайзенбанк да обяви третата най-висока печалба за полугодието на 2017 г., възлизаща на над 80 млн. лв.

Колко спечели вашата банка за първите шест месеца на 2017 г.Печалбата на банковата система възлиза на 660 млн. лв.

Общите платени лихви по спестяванията на домакинствата за първото полугодие на 2017 г. възлизат на 105 млн. лв. спрямо 188 млн. лв. за година по-рано и 374.9 млн. лв. за същия период на 2015 г.

Намалението на лихвените разходи на банките, съчетани с по-високите приходи от такси и комисиони и понижените разходи за обезцеки по кредитите, са основните причини за добрите финансови резултати на банковата система в страната.

За първите шест месеца на 2017 г. банките у нас обявиха печалба от съвкупните 660 млн. лв. спрямо 773 млн. лв. за преди година и 503 млн. лв. за първите шест месеца на 2015 г.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg