САЩ ще опростят студентски кредити за над 200 млрд. долара

1148
САЩ ще опростят студентски кредити за над 200 млрд. долара

© Pixabay

Американското правителство ще опрости студентски кредити на стойност 207.4 млрд. долара през следващото десетилетие, пише Kredit.bg, цитирайки данните на The Wall Street Journal.

Според изданието в най-голяма степен от тази възможност ще се възползват магистрите и възпитаниците на професионалните висши училища.

Според прогнозите на бюджетната агенция в периода от 2020 до 2029 г. ще бъдат отпуснати нови студентски кредити за 1.05 трлн. щатски долара. По-голямата част от тази сума ще бъде изплатена под формата на месечни вноски, които се изчисляват като процент от доходите на кредитополучателя.

След изтичането на периода за изплащане на заема, който е между 20 и 25 години (или 10 години за служителите в държавния сектор), остатъчните баланси се опрощават.


В най-голяма степен от държавните схеми за студентско кредитиране се възползват завършилите магистърска степен, като в тази група опростените кредити ще достигнат 167.1 млрд. долара. В тази сума се включва както остатъчната главница по кредитите, така и неизплатените лихви.

На бакалаврите пък се очаква да бъдат опростени 40.3 млрд. долара след изтичане на периода за изплащане на техните кредити.

Схемата за изплащане на студентските кредити на база бъдещите доходи на кредитополучателите е създадена през 90-те години на миналия век.

По времето на администрацията на Барак Обама държавните студентски кредити бяха активно промотирани с цел да се преодолее тенденцията на ръст в броя на необслужваните заеми след финансовата криза от 2008 и 2009 г.

През последните години финансовият механизъм се радва на все по-висока популярност. Според експертите на Федералната бюджетна агенция, цитирани от WSJ, от него най-често се възползват две основни групи - хората с ниски месечни доходи и тези с големи остатъчни баланси по студентските си кредити.

Повече по темата можете да прочетете в материала на Kredit.bg

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg