Сделката за SVB купува време преди очакваната буря на пазара

1080
Сделката за SVB купува време преди очакваната буря на пазара

© GettyImages

Продажбата на по-голямата част от активите на Silicon Valley Bank (SVB) на регионалната First Citizens Bank в САЩ и съобщенията за възможното увеличаване на мерките за стабилизиране, повишиха акциите на борсата и ограничиха опасенията за предстояща криза.

Внезапният срив на технологичната SVB по-рано този месец предизвика най-тежкия банков шок от световната финансова криза през 2008 г. насам и привлече вниманието на инвеститорите към някои от най-големите европейски кредитори, съобщава Reuters.

First Citizens BancShares Inc (FCNCA.O) изкупи всички кредити и депозити на SVB и в замяна предостави на Федералната корпорация за застраховане на депозитите (FDIC) права върху акции на стойност до 500 млн. долара.


Споразумението доведе до поскъпване на акциите на банката с 25%, а FDIC изчисли, че SVB ще струва на федералния фонд за застраховане на депозитите около 20 млрд. долара.

Купуване на време

Сривът на SVB и базираната в Ню Йорк аналогична банка Signature Bank (SBNY.O) накара мнозина анализатори и експерти да предполагат, че е възможно отново да се налага цялостно спасяване на сектора, както се случи по време на кризата през 2008 г.

First Citizens Bank придобива голямата част от SVB Сделката е част от план за ограничаване на щетите от фалита на финансовата институция върху американската банкова система

Според информация Bloomberg News, властите в САЩ са в ранен етап на обсъждане на разширяване на възможностите за спешно кредитиране, което би могло да даде на First Republic Bank (FRC.N) повече време да укрепи баланса си.

Акциите на First Republic, чието бъдеще е във фокуса на опасенията на инвеститорите, скочиха с повече от 30% в предборсовата търговия в понеделник, а аналогичните Western Alliance Bancorp (WAL.N) и PacWest Bancorp (PACW.O) нараснаха съответно с 6,8% и 11,8%.

Основните американски банки JPMorgan Chase & Co (JPM.N), Citigroup (C.N) и Bank of America (BAC.N) напреднаха с между 2 и 2,5%.

Банковите акции в Европа също поскъпнаха след бурната предишна сесия. Най-големият германски кредитор Deutsche Bank (DBKGn.DE), който в петък поевтиня с 8,5 % покрай резкия скок на разходите за застраховане на облигациите му срещу риск от неплатежоспособност, нарасна с 5,2 %.

Индексът Stoxx Europe 600 Banks, който обхваща 42 големи банки от ЕС и Обединеното кралство, се повиши с близо 1% в сутрешната търговия, докато лондонският банков индекс FTSE 100 (UKX) се повиши с 0,5%.

Компанията майка на SVB подаде заявление за защита от кредитори Ако заявлението на SVB Financial Group за защита от кредитори бъде одобрено, компанията ще може да търси купувачи на своите активи

Акциите на най-голямата швейцарска банка UBS (UBS) обаче се понижиха с 0,55%, след като миналия петък спаднаха с 3,5%. Преди седмица UBS се съгласи да купи Credit Suisse в сделка за 3 млрд. швейцарски франка (3,25 млрд. долара), сключена с посредничеството на швейцарското правителство, за да се предотврати по-широка криза във финансовия сектор.

Сделката на First Citizens за SVB ознаменува първия уикенд от няколко седмици насам, в който не се появиха новини за нови банкови сривове, спасителни операции или спешна помощ от властите.

Лимити за кредити

Критично сложната ситуация в сектора обаче повдигна въпроси за това дали основните централни банки ще продължат да повишават агресивно лихвените проценти, за да овладеят инфлацията, и дали затягането на кредитирането ще навреди на световната икономика.

В неделя представител на Федералния резерв на САЩ заяви, че стресът в банковия сектор се следи отблизо заради потенциала му да предизвика кредитна криза, а служител на Европейската централна банка също сигнализира за възможно затягане на кредитирането.

В условията на кредитна криза банките ограничават размера на заемите, които са готови да предоставят на потребителите и предприятията, поради повишената загриженост за способността на клиентите им да изплащат заемите си, обяснява Reuters.

И докато някои концентрирани спадове могат да повлияят на растежа, без да доведат до криза в икономиката, по-сериозни ограничения на кредитирането със сигурност могат да окажат негативен ефект за години напред.

И според ANZ ситуацията с банките има потенциал за нова финансова криза Финансовите институции на световно ниво са в повишена готовност за ефектите след фалита

Още преди да избухне настоящата криза, през февруари банковото кредитиране на дружества от еврозоната се забави за четвърти пореден месец, тъй като икономическият спад и повишената предпазливост от страна на кредиторите започнаха да оказват влияние. В САЩ, където потоците в по-малко рисковите фондове на паричния пазар се увеличиха с над 300 млрд. долара през последния месец до рекордните 5,1 трилиона долара, вниманието е насочено към доверието на вложителите.

Сделката с SVB може да подсили част от него.

Рекапитулация

First Citizens заяви, че ще придобие активи за 110 млрд. долара, депозити за 56 млрд. долара и кредити за 72 млрд. долара и ще разшири дейността си в Калифорния. Тя ще сподели допълнителни потенциални загуби с FDIC, а FDIC запазва около 90 млрд. долара в ценни книжа, държани за продажба.

"SVB беше жертва на твърде бързото си разрастване и неразумното инвестиране на твърде голяма част от депозитната си база в държавни ценни книжа с по-дълъг срок на погасяване", заяви Стюарт Коул, главен макроикономист в Equiti Capital.

"Поглъщането даде известна увереност, че под тази огромна грешка SVB е била в основата си стабилна.", допълва той.

В банкова криза ли сме?Продажбата на Credit Suisse под пазарната ѝ стойност изплаши инвеститорите, но другите пазари се задържаха спокойни. Какво се случва?

Според Сюзанна Стритър, ръководител на отдел "Пари и пазари" в инвестиционната платформа Hargreaves Lansdown, изкупуването на SVB в крайно сметка "е донесло момент на известно облекчение в банковия сектор".

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg