Седем родни банки завършиха 2018 г. с печалба за над 100 млн. лв.

3056
Седем родни банки завършиха 2018 г. с печалба за над 100 млн. лв.

© Pixabay.com

Общо седем от опериращите у нас търговски банки са завършили 2018 г. с печалба от над 100 млн. лв., става ясно от данни на Българска народна банка.

Именно тези банки формират над 83% от банковата печалба за последните 12 месеца, възлизаща на рекордните 1.678 млрд. лв.

Кои са най-печелившите банки у нас?

Начело за 2018 г. е Уникредит Булбанк. Най-голямата банка в страната успя да приключи последната пълна година под ръководството на Левон Хампарцумян на плюс от 430 млн. лв. спрямо положителен финансов резултат от 297 млн. лв. за година по-рано.


Втората позиция е за Банка ДСК, която реализира 226.9 млн. лв. печалба срещу 254 млн. лв. за преди година. Годината бе успешна за банката, тъй като придоби Сосиете Женерал Експресбанк и след окончателното вливане ще има шанс да се превърне в номер 1 у нас.

На пресконференцията по повод официалното обявяване на сделката от ръководството на OTP Bank, притежаваща 100% от капитала на Банка ДСК, обявиха, че за момента нямат намерения за повече сделки в страната ни.

Третата най-печеливка банка в България, по данни за 2018 г., е Обединена Българска банка. Тя също осъществи сделка, като новата институция е резултат от придобиването на ОББ от страна на KBC, която до тогава притежаваше СИБАНК у нас. Днес това е и третата по размер на активите банка у нас, изпреварена само от Уникредит Булбанк и Банка ДСК.

Топ 5 на най-печелившите банки у нас се допълва от Пощенска банка и Първа инвестиционна банка. Пощенска банка също осъществи сделка през 2018 г., след като успя да придобие Пиреос Банк и завърши годината на плюс от 167 млн. лв.

От своя страна, Fibank успя да увеличи печалбата си от 85 млн. лв. през 2017 г. на 156.6 млн. лв. за 2018 г. Ръстът се отрази на котировките на акциите, търгувани на Българска фондова борса, като вчера те поскъпнаха с близо 10%.

С по над 100 млн. лв. печалба за изминалата година са още Райфайзенбанк и Сосиете Женерал Експресбанк, отчели респективно 132 и 109 млн. лв. положителни финансови резултати.

Топ 10 на най-печелившите банки се допълват от БНП Париба Пърсънъл Файненс, Българска банка за развитие и Прокредит Банк.

Общо 17 от 25-те банки приключиха 2018 г. с печалба за над 10 млн. лв.

На минус са едва 3 от банките у нас – Токуда банк обяви загуба от 261 хил. лв., докато ИНГ Банк и БНП Париба – клон София имат отрицателни финансови резултати от 656 хил. лв. и 2.9 млн. лв. 

Вижте финансовите резултати на всички банки тук

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg