Шестте родни банки, които ЕЦБ ще проверява: какво знаем за тях?

3727
Шестте родни банки, които ЕЦБ ще проверява: какво знаем за тях?

© Pixabay.com

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще извърши цялостна оценка на шест български банки. Процедурата, включваща преглед на качеството на активите и стрес тест, е вследствие на това, че на 18 юли 2018 г. България отправи искане за установяване на тясно сътрудничество с ЕЦБ.

Цялостната оценка е задължителна част от процеса на установяване на тясно сътрудничество между ЕЦБ и националния компетентен орган на държава членка на ЕС, чиято парична единица е различна от еврото.

На оценка ще бъдат подложени следните шест банки:

  • УниКредит Булбанк АД
  • Банка ДСК ЕАД
  • Обединена българска банка АД
  • Първа инвестиционна банка АД
  • Централна кооперативна банка АД
  • Инвестбанк АД

Прегледът на качеството на активите и стрес тестът ще се основават на методологиите, които банковият надзор в ЕЦБ прилага в редовните си цялостни оценки на банките с актуална класификация като значими или с възможност да станат значими по смисъла на член 6, параграф 4 от Регламент (ЕС) № 1024/2013.

Процедурата ще започне през ноември 2018 г., а резултатите – в агрегиран вид и поотделно за всяка банка – се очаква да бъдат публикувани през юли 2019 г. Крайната дата за целите на процедурата ще бъде 31 декември 2018 г.

Кои са проверяваните банки и каква част от активите на банковата система управляват те?

Уникредит Булбанк: По данни на БНБ към 30 септември 2018 г. това е най-голямата банка в страната с активи за 19.15 млрд. лв. спрямо 18.67 млрд. лв. за година по-рано.

Банката, която ще бъде управлявана от Левон Хампарцумян до 30 април 2019 г., отчита печалба от 334 млн. лв. за деветте месеца до септември срещу 207.8 млн. лв. за 12 месеца по-рано.

Най-големите банки в България към 30 септември 2018 г.Общата стойност на активите на българските банки достигат рекордните 103.2 млрд. лв.

Банка ДСК: Към момента това е втората по големина банка в страната, но това може и да се промени след финализирането на сделката по придобиването на Сосиете Женерал Експресбанк.

Печалбата на банката към 30 септември 2018 г. възлиза на 191 млн. лв. спрямо 213.6 млн. лв. за година по-рано.

Обединена Българска банка: Днес това е третата най-голяма банка в страната, но този факт ще се промени след финализирането на друга сделка в сектора, при която Пощенска банка ще придобие активите на Банка Пиреос.

ОББ е с активи за 10.8 млрд. лв. спрямо 7.148 млрд. лв. за към 30 септември 2017 г., като нарастването се дължи на сделката между ОББ и СИБАНК, с която белгийската KBC се превърна в една от големите банки в страната.

Колко спечели вашата банка за първите 9 месеца на 2018 г. Пет от банките в страната отчитат печалба от над 100 млн. лв. за първите девет месеца на 2018 г.

Първа инвестиционна банка: Активите на Fibank днес възлизат на 9.23 млрд. лв. спрямо 8.55 млрд. лв. за преди 12 месеца. Печалбата пък е 62 млн. лв., или с 1 млн. лв. повече спрямо година.

Акциите на банката се търгуват на Българска фондова борса, като последната сделка бе осъществена на 3.60 лв., оценяващо банката на 396 млн. лв.

Централна кооперативна банка: Друга от публичните банки, която днес има пазарна капитализация от 168 млн. лв. Към края на третото тримесечие това е 8-а по големина банка в страната и последната с активи за над 5 млрд. лв. (5.59 млрд. лв.).

Трезорът завърши деветмесечието на 2018 г. с печалба от 21 млн. лв., или с 6 млн. лв. по-малко спрямо година по-рано.

Инвестбанк: Банката наскоро бе избрана за купувач на ТБ Виктория. Макар и 12-а по големина, тя управлява 2.2 млрд. лв. и отчита печалба от 1.92 млн. лв. за първите девет месеца на 2018 г. спрямо 284 хил. лв. за 12 месеца по-рано.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg