Ще изтеглим ли от обращение монетите от 1 и 2 стотинки?

21538
Ще изтеглим ли от обращение монетите от 1 и 2 стотинки?

© БНБ/Pixabay

В джобчето ви дрънкат стотинки. Често от най-малките (бел. ред. „жълтите“, както споделят масово българите). Бихте ли се лишили от тях? Ще ви липсват ли, ако бъдат изтеглени от обращение? А вие въобще взимате ли рестото си, когато то е от 1 и 2 стотинки?

Редица държави вече изтеглиха от обращение монетите с най-малка стойност. Причините са основно две. На първо място, част от най-добре развитите икономики предпочитат да вървят към свят на безкешови плащания. На второ място – отсичането на монетите от 1 и 2 цента, например, в някои държави е значително по-скъпо от себестойността им.

Ето как е по света:

Ирландия

Считано от 28 октомври 2015 г., в страната се лишиха от монетите от 1 и 2 цента. Така най-малката монета днес е 5 цента.

Какво се случва с цените на стоките и услугите? Всичко, струващи например 10.21 или 10.22 евро, се закръгля на 10.20 евро, докато покупките за 10.23 и 10.24 се закръглят на 10.25.

Същото е и положението с 10.26 и 10.27, които се закръглят на 10.25, а за сметки от 10.28 и 10.29 ще трябва да платите 10.30 евро. 

Пет държави, в които кешовите разплащания са сведени до минимум От 2017 г. плащанията в брой в България до 5 хил. лв. задължително ще трябва да се правят по банков път.

Австралия

Вече цяло поколение в Австралия не ползва монети от 1 и 2 цента. Изтеглянето им бе обявено през 1990 г., а окончателното им изтегляне от обращение бе в началото на 1992 г. Част от изтеглените монети от 2 цента бяха използвани за направа на бронзовите медали от Олимпийските игри в Сидни от 2000 г.

Наскоро от Австралийската централна банка обявиха, че средната стойност на монетите, които едно домакинство държи вкъщи, се равнява на 37 долара. Днес в страната се обсъжда дори и изтеглянето на монетите от 5 цента, тъй като те не могат да се използват в голяма част от вендинг машините.

Нова Зеландия

Мярката по изтегляне на най-дребните монети е дори по-драстична в Нова Зеландия. Страната изтегля от обращение монетите от 5 цента и днес най-малката монета е от 10 цента.

Канада

Тук също най-малката монета, с която може да се разплащате, е 5 цента.

Ще се превърне ли Швеция в първата страна без пари в брой? Дори в Швеция обаче не всеки има смартфон или дебитна карта

Други

Още държави, сред които Белгия, Дания, Финландия, Унгария, Холандия и Швеция, имат подобни политики по отношение на най-дребните монети. Именно голяма част от споменатите по-горе държави са и тези, които имат най-висок процент, в който кешовите плащания са сведени до минимум.

България

От Българска народна банка (БНБ) заявиха на въпрос на Profit.bg, че „не са водени разговори за изтегляне от обращение на монети от 1, 2 и 5 ст." Оттам допълват, че разходите по отсичането на монетите от 1, 2 и 5 ст. са "търговска тайна". 

Днес у нас циркулират 635 млн. монети от по 1 стотинка и над 500 млн. броя монети от по 2 стотинки. Само за последните 12 месеца нарастването е съответно от 8.26 и 9.01%. 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg