Ще помогне ли на китайската икономика намаляването на лихвите по депозитите

937
Ще помогне ли на китайската икономика намаляването на лихвите по депозитите

© pixabay

Най-големите банки в Китай намалиха лихвените проценти по депозитите в четвъртък в опит да стимулират растежа на икономиката, в която потреблението се възстановява бавно, съобщава CNBC.
 
Всички уебсайтове на шестте държавни търговски банки в страната показват актуализирани лихвени проценти по безсрочните депозити от 0,2% - спад от 0,25% миналата година, според проверки на CNBC. Безсрочните депозити позволяват теглене по всяко време.
 
Банките са намалили лихвените проценти за други депозитни продукти, включително при петгодишните срочни депозити до 2,5% от 2,65%, според уебсайтовете им. 
 
Тези съкращения помагат за подобряване на рентабилността на банките и означават, че Народната банка на Китай може да постави начало на намаляването на лихвените проценти по кредите, според анализатори на Nomura.
 
„Този нов кръг от намаления на лихвените проценти по депозитите, както и бързо влошаващият се износ, задълбочаващият се проблем с имотите, продължаващата дезинфлация и вероятна пауза от страна на Фед повишават нашата убеденост да призовем за намаляване на лихвените проценти“, казват анализаторите, цитирани от CNBC. 
 
 
Китай запази лихвените си проценти ниски, за разлика от САЩ и други големи страни, които агресивно повишиха лихвите, за да ограничат инфлацията.
 
По-ниските лихвени нива дават на бизнеса повече стимули да взема кредити. 
 
Намаляването на лихвите по депозитите от своя страна теоретично дава повече стимули на хората да харчат, тъй като им излиза по-скъпо да държат парите си в банката, коментира CNBC. 
 
През първото тримесечие на 2023 г. 58% от вложителите в Китай са заявили, че биха предпочели да спестяват, вместо да харчат или инвестират, според проучване. Това е най-ниското ниво в рамките на една година.
 
Не е сигурно обаче, че по-ниските лихвени проценти по депозитите веднага ще доведат до по-големи разходи, коментират икономисти от Pinpoint Asset Management. По-важният въпрос е да се намали нивото на безработицата. Домакинствата с по-голяма сигурност по отношение на работата си биха харчили повече, казват анализаторите.
 
Младежката безработица в Китай достигна рекорд от над 20% през април. Китай трябва да публикува данни за продажбите на дребно и безработицата за май на 15 юни.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Davidof
# 0
20:06 | 8 June 2023
Земеделски и индустриален инвестиционен заем Ние сме банка, която предлага кредитни услуги за финансиране на различни ваши проекти в рамките на търговското земеделие и създаването на различни бизнеси. Предлагат се оферти от 8 000 евро до 5 000 000 евро с възможност за възстановяване на 2,5% лихва годишно. Свържете се по имейл: ( pacific-loan.service@outlook.fr ) Чрез WhatsApp на номер: +33 745 550 314 благодаря ви, чакам да ви прочета много скоро
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg