Ще последва ли ЕЦБ спешните мерки на Фед срещу коронавируса?

888
Ще последва ли ЕЦБ спешните мерки на Фед срещу коронавируса?

© Pixabay

Изненадващото понижение на лихвите от страна на Федералния резерв на Съединените щати може да постави под натиск ръководството на Европейската централна банка.

Институцията ще проведе редовното си заседание следващата седмица, а пазарите очакват от централните банкери във Франкфурт спешни мерки за противодействие на негативните ефекти от разпространението на коронавируса, пише Kredit.bg.

ЕЦБ обаче е изправена пред един малък проблем – тя вече изстреля почти всичките си “патрони” за стимулиране на икономическия растежи, като не разполага с толкова инструменти, колкото Фед.

Освен това много от финансовите лидери на еврозоната не са убедени, че монетарните стимули са най-подходящото решение за борба с последствията от епидемията.

В началото на седмицата президентът на централната банка Кристин Лагард проведе спешна среща с колегите си от управляващия борд на институцията. Те обаче излязоха само с лаконично изявление, че “са готови да предприемат необходимите действия в съотвествие със съществуващите рискове”.


Техните колеги от САЩ, Канада, Австралия, Япония и Китай вече осъществиха агресивни мерки в подкрепа на своите икономики, но “инструментите”, с които разполага ЕЦБ, са далеч по-скромни.

Институцията вече свали основния лихвен процент в еврозоната до отрицателни стойности от -0.5% на заседанието си през септември миналата година и рестартира програмата за изкупуване на облигации в размер на 2.6 трлн. евро.

Очаква се на следващото заседание, насрочено за 12 март, Кристин Лагард и нейните колеги да представят по-детайлна стратегия за действия, в случай на задълбочаване на кризата с коронавируса.

Сред възможните мерки присъства и свалянето на лихвите още по-надълбоко в отрицателната територия или отпускане на целеви заеми за най-засегнатите сектори и банки.

На Стария континент обаче има и икономисти, които не смятат, че монетарната политика е най-подходящото “лекарство” за икономика, ударена от епидемия. Когато хората си стоят вкъщи, без да работят и да пазаруват, отрицателните лихви няма да постигнат кой знае какво.

Тази гледна точка се споделя и от някои от ръководните фактори в Европейската централна банка, които са на мнение, че националните правитества трябва да поемат по-голяма отговорност в предприемането на мерки за стимулиране на активността.

Повече по темата можете да прочетете в материала на Kredit.bg

Българският бизнес

Всичко по темата Коронавирусът COVID-19

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg