SocGen: Отрицателните лихви ще се задържат още дълго време

951
SocGen: Отрицателните лихви ще се задържат още дълго време

© Pixabay

Банковият сектор трябва да се подготви за по-продължителен период на ниски лихвени проценти, който допълнително ще влоши финансовите му резултати.

Това се посочва в анализ на френската банкова група Societe Generale, цитиран от Kredit.bg.

За много от големите банки нулевите лихвени равнища в момента са най-сериозното предизвикателство, тъй като не им дават въможност да увеличат лихвените си приходи.

Водещите централни банки по света дадоха индикации, че нямат намерение скоро да започнат да затягат монетарната си политика.

Европейската централна банка намекна, че ще задържи рекордно ниските лихви поне до средата на 2020 г., а Федералният резерв на САЩ и някои от азиатските финансови регулатори дори понижиха основните лихвени проценти през последните няколко месеца.


Рекордно ниските, а в някои държави и отрицателни, лихви доведоха до срив в доходността по държавните ценни книжа.

10-годишните държавни облигации в Белгия, Германия, Франция и Япония дори носят отрицателна доходност. По данни на CNBC в момента на световните пазари се търгуват дългови ценни книжа на стойност 16 трилиона долара, чиято доходност е със знак минус.

Експертите предупреждават, че негативните лихвени проценти насърчават свръхкредитирането и могат да доведат до сътресения на финансовите пазари и до тежки икономически проблеми. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg