Сривът на финансовите акции напомня за 2008 г.

958
Сривът на финансовите акции напомня за 2008 г.

© Pixabay

След няколко поредни години, в които бяха проведени детайлни стрес тестове, финансовите компании изглеждаха добре подготвени да посрещнат пазарен шок, подобен на този, предизвикан от пандемията от COVID-19.

Вместо това техните акции на капиталовите пазари в момента се нареждат сред най-големите губещи, пише Bloomberg.

От януари насам книжата на банките и застрахователите поевтиняват с 20 процентни пункта по-силно от широкия борсов индекс S&P 500, което е най-слабото им представяне в историята.

Секторът изтри около 1 трилион долара от пазарната си капитализация, като по този показател се доближава до загубата на 1.2 трилиона долара пазарна стойност, отчетена в разгара на световната финансова криза.


И докато компаниите от далеч по-чувствителни сектори, като енергетиката, успяха да поведат възстановяването на борсовите индекси през последните два месеца, банковите акции продължават да изостават.

Основната причина за това са опасенията на инвеститорите, свързани с отрицателните лихви, орязването на дивидентите и ръста на лошите кредити.

Но въпреки всички тези негативни фактори, анализаторите са озадачени от слабото представяне на сектора. Банковите печалби вероятно наистина ще пострадат, но очакваната продължителност и мащабите на настоящата криза далеч не са толкова сериозни, колкото тази от 2008-2009 г., смятат експертите, цитирани от Bloomberg.

"Ситуацията в банковия сектор днес е коренно различна от тази преди 12 години. Днес те са в най-добрата си форма от поколения насам, но въпреки това са третирани, сякаш е 2008 г. Това е грешка от страна на пазарите", смята анализаторът на Wells Fargo & Co. Майк Майо.

По думите му трезорите в САЩ са удвоили капиталовите си буфери през последното десетилетие и са увеличили своята ликвидност с поне 50%.

Траекторията на бъдещите печалби също рисува не чак толкова мрачна картина. По време на световната финансова криза финансовите резултати в банковия сектор отчитаха влошаване в продължение на осем поредни тримесечия. Сега повечето анализатори смятат, че негативният тренд ще бъде два пъти по-къс.

Акциите на европейските банки паднаха до историческо дъно Докато книжата на компаниите от всички други сектори в по-голяма или по-малка степен се възстановиха след срива през март, банковите акции паднаха до ново историческо дъно

Тези изчисления обаче по никакъв начин не помагат на акционерите, които прекараха последните 13 години в опити да "избият" загубите и успяха да излязат "на нулата" едва през декември миналата година.

А през март 2020 г., когато S&P 500 навлезе в един от най-бързите си мечи пазари, единственият сектор, който регистрира по-силен спад от финансовия, беше енергетиката. И докато акциите на повечето компании успяха да изтрият част от загубите в последните седмици, банките и застрахователите продължават да са закрепени за дъното. 

"Финансовият сектор бе сред най-потърпевшите от срива между 19 февруари и 23 март, което е разбираемо. Доста по-странно обаче е продължаващото му слабо представяне", коментира пред Bloomberg Джулиан Еманюел от инвестиционната компания BTIG.

Подобно представяне констрастира с историческите примери до този момент. При повечето мечи пазари досега финансовите акции винаги са били сред лидерите в последващото възстановяване. Разбира се, има и друга гледна точка - че дъното от месец март няма да е последното и че най-лошото от кризата тепърва предстои.

Страховете от евентуалното прилагане на отрицателен лихвен процент от страна на Федералния резерв до голяма степен носят "вина" за разпродажбите на финансовите акции.

Управителят на институцията Джеръм Пауъл заяви, че не планира подобна стъпка, но в Европа негативните лихвени проценти са факт от шест години насам, през които нанесоха сериозни щети върху финансовите резултати на трезорите. 

По тази причина изпълнителният директор на JPMorgan Chase & Co. Джейми Даймън предупреди за "огромните последствия", които би имало въвеждането на отрицателни лихви отвъд Океана.

В същото време съкращаването на дивидентите изглежда като доста по-реалистична опасност. След като осем от водещите американски банки се съгласиха да преустановят обратните изкупувания на акции през второто тримесечие, за да освободят ресурс за финансиране на своите клиенти, анализаторите се притесняват за това дали финансовите институции ще успеят да изплатят дивидентите на своите акционери.

Трябва ли светът да се страхува от инфлацията? Дори на фона на кризата и рекордната безработица, предизвикани от разпространението на COVID-19, някои икономисти предупреждават, че инфлацията може да се завърне през някое от следващите тримесечия и да потърси

По-рано тази седмица управителят на Федералния резерв на Атланта Рафаел Бостич заяви, че в момента "трезорите би трябвало да пазят внимателно капитала, с който разполагат и да помислят дали изплащането на дивиденти би било най-разумното решение".

Според Тони де Спирито от BlackRock обаче притесненията за дивидентите са преувеличени. По думите му те са много по-сигурни от тези в Европа.  

"Във време, в което бързорастящите технологични компании са в центъра на вниманието, за инвеститорите е трудно да погледнат с добро око на банковите акции. Тяхната оценка обаче изглежда атрактивна и ги превръща в потенциално добра инвестиция в предстоящото икономическо възстановяване", смята главният инвестиционен стратег на Nuveen Брайън Ник.

В момента съотношението цена/счетоводна стойност (P/B ratio) на банковите акции е около 1.1 - най-ниското от 2009 г. насам.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg