Страните от ЕС замразили активи на Руската централна банка за 23 млрд. евро

424
Страните от ЕС замразили активи на Руската централна банка за 23 млрд. евро

© Pixabay

Страните от ЕС са успели да замразят активи на Централната банка на Русия на стойност около 23 млрд. евро.

Това заяви европейският комисар по въпросите на правосъдието Дидие Рейндерс, цитиран от "Ройтерс".

Рейндерс отбеляза, че 23-те милиарда, замразени в Европейския съюз, са "незначителна цифра, в сравнение със 100-те милиарда, замразени в САЩ".


Освен Европа, от началото на март САЩ, Великобритания и Япония наложиха санкции на руската централна банка, като замразиха резервите ѝ в националните си валути.

По-рано Европейският съюз забрани операциите, свързани с управлението на резервите и активите на Руската централна банка.

Документът предвижда забрана за сделки, свързани с управлението на резервите на Руската централна банка, както и на нейните активи, включително сделки с всяко юридическо лице, организация или орган, действащи от името или за сметка на Руската централна банка.

На 21 май украинският президент Володимир Зеленски предложи на чуждестранните държави партньори да сключат многостранен договор, който да включва конфискуване на руските активи в чужбина и прехвърлянето им в Украйна и други държави.

Зеленски предложи да се прехвърлят чуждестранни активи на Русия в Украйна и други държави, за да се компенсират загубите от действията на руските войски.

„Предлагаме на нашите държави партньори да подпишем многостранен договор и да създадем механизъм, чрез който всеки, който е пострадал от действията на руската армия, да получи компенсация за загубите си“, каза той, цитиран от БНР.

Украинският лидер обясни, че въз основа на такова споразумение руските средства и имущество в юрисдикциите на партньорските държави ще бъдат иззети или замразени, а след това конфискувани и изпратени в специален фонд, благодарение на който "всеки, който е пострадал от руската агресия, ще може да получи съответната компенсация". "Определено ще бъде справедливо", подчерта Зеленски.

По-рано министърът на търговията на САЩ Джина Реймондо заяви по време на реч на Световния икономически форум в Давос, че Русия трябва да бъде лишена завинаги от ползите от участието си в световната икономика.

Шумът на парите 2022 събира топ банкерите на БългарияПредставители на част от най-големите банки в страната са сред лекторите на 13-ото издание на финансовия форум Шумът на парите

Тя добави, че е твърде рано да се обсъжда каквато и да е възможност за нормализиране на отношенията между Москва и Вашингтон. "Рано е дори да се мисли за това", отбеляза министърът.

Според нея Москва трябва да плати "сериозна цена" за решенията си. Министърът отговори утвърдително на въпроса дали смята, че е необходимо Русия да плати обезщетения във връзка с инвазията в Украйна.

Още през април американските власти решиха да не връщат на руски бизнесмени конфискуваните им активи, заяви помощникът на президента на САЩ по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан.

„Нашата цел не е да ги върнем. Нашата цел е да ги използваме по-добре от този начин“, каза той.

Вследствие на ограниченията в чужбина бяха задържани яхти на санкционирани руснаци. В края на март американски сенатори предложиха конфискуваните руски активи да бъдат използвани в помощ на Украйна.

Китай смята, че блокирането на руски държавни активи от страна на Вашингтон е "смъртна присъда" за финансовата система на САЩ. Това съобщи китайското издание Global Times.

"Доверието към САЩ в икономическия свят беше подкопано от решението им да замразят руските активи чрез едностранни санкции", се казва в статията. Тя посочва, че поради едностранни санкции САЩ са замразили активи на руснаци и тяхното правителство на стойност десетки милиарди.

"Санкциите срещу руската финансова система, като например замразяването на резервите от страна на Централната банка, вероятно ще променят правилата на играта за финансовата система на САЩ", пише изданието, като посочва, че повечето американски държавни ценни книжа се държат от чужденци.

Българският бизнес

Всичко по темата Войната в Украйна

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg