Сумата по депозитите продължава да расте, въпреки ниските лихви

981
Сумата по депозитите продължава да расте, въпреки ниските лихви

© Pixabay

Неправителственият сектор* у нас държи 70.900 млрд. лева на депозит в банките, опериращи на българския пазар, сочат данните на Българската народна банка към края на септември 2017 г.

При все ниските лихви по депозитите у нас, сумата по тях продължава да расте, като към септември се отчита ръст от 6.8% на годишна база.

Депозитите на бизнеса възлизат на 21.102 млрд. лева в края на септември тази година, като отчитат ръст от цели 13.5% на годишна база.

Сумата по депозитите на домакинствата и НТООД (Нетърговски организации, обслужващи домакинствата) достига 46.407 млрд. лева към края на третото тримесечие, като нараства с 5.9% на годишна база.

На фона на това, депозитите на финансовите предприятия намаляват с 14.4% на годишна база през септември и в края на месеца достигат 3.391 млрд. лева.

Към края на месец август тази година фирмите са договаряли нови депозити при средна годишна лихва от 0.18% (левове) и 0.08% (евро), сочат данните на БНБ.

Домакинствата пък са договаряли депозити през август при 0.37% ( за левове) и 0.33% ( за евро) средна годишна доходност. 

* Неправителственият сектор обхваща сектор Нефинансови предприятия, финансови предприятия (сектори Други финансови посредници, с изключение на застрахователни дружества и пенсионни фондове, Финансови предприятия, ангажирани със спомагателни финансови дейности, и Застрахователни дружества и пенсионни фондове) и сектор Домакинства и НТООД (Нетърговски организации, обслужващи домакинствата).

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg