Търсят 36 млн. от бивши шефове в КТБ

2777
Търсят 36 млн. от бивши шефове в КТБ

От бивши шефове във фалиралата Корпоративна търговска банка синдиците търсят 36.226 млн. лв. за причинени вреди на банката. Това се посочва в писмен отговор на синдиците Ангел Донов и Кристи Маринова до министъра на финансите Владислав Горанов по повод въпрос на депутата от ГЕРБ Десислава Атанасова.

От отговора на синдиците обаче не става ясно колко от тези искове са срещу мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев и колко срещу други бивши шефове в банката, посочва вестник "Стандарт".

От датата на решението на съда за откриване на производство по несъстоятелност - 22 април 2015 г., до 20 декември 2016 г. са събрани 176.67 млн. лв. от длъжници на КТБ, посочват синдиците. Като уточняват, че резултатът от предприетите действия за събиране на суми от длъжниците са функция от решенията на съдилищата.

Затова резултатите от водените дела могат да бъдат очаквани в един бъдещ период от време. А от съществено значение, дори при положително за синдиците решение на съдебните спорове, има и обезпечеността на отпуснатите от банката заеми и наличието на имущество на длъжниците.

Към настоящия момент са предприети правни действия по над 676 производства за събиране на задължения към КТБ, както и производства по несъстоятелност на фирми, които са взели заеми от фалиралата банка. Започналите производства по несъстоятелност са на стойност 3.919 млрд. лв., пише в отговора на синдиците.

Издадените изпълнителни листове са за 2.5 млрд. лв. Пристъпва се към продажба на залози от кредитополучатели за 345 млн. лв. Синдиците са образували и обезпечителни производства срещу длъжници на банката за 437 млн. лв.

Интересното е, че синдиците са започнали и производства за връщане на имущество с произход банката на стойност 481 млн. лв. Тук става въпрос за пари, които са дадени от банката, срещу които насреща не е получено нищо, или взетото е било на много по-ниска стойност, както и дялови участия на банката в капитала на компании.

Синдиците оспорват и прихващания на обща стойност 448 млн. лв. Чрез прихващания много хора и компании се опитаха да изчистят с негарантирани влогове в КТБ свои задължения към банката.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Николау
# 0
10:12 | 24 December 2016
Как е възможно 3 години след фалита на КТБ да няма нито един осъден? Това е най-голямата кражба в съвременната история на България и Василев и неговите съучастници трябва да понесат отговорност и да бъдат съдени!
Димитър
# 1
23:12 | 23 December 2016
Те вредите не са 36 милиона, а над 4 милиарда дето ги източи Цветан Василев, няма какво да си играем на новини на дребно.
Анелия Пещева
# 2
11:12 | 23 December 2016
Милиони се търсят от бивши шефове на КТБ, а човекът най-отгоре пръска милиони, за да се крие и прикрива следите си
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg