Теодора Петкова: Tрябва да инвестираме във финансовите ни навици

2489
Теодора Петкова: Tрябва да инвестираме във финансовите ни навици

© УниКредит Булбанк

Кризата около COVID-19 не само промени ежедневието ни, тя ни научи и на някои уроци, които вярвам, че може да са ни полезни, коментира Теодора Петкова, главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк по време на уебинар, посветен на практичните финанси, организиран от Junior Achievement Bulgaria.

Тя коментира, че има три важни урока, на които да обърнем внимание.

• На първо място разбрахме, че е наистина важно да имаме финансови буфери, които ще ни помогнат да минаваме през затрудненията по-лесно и бързо. „Криза не може да се предвиди и не можем напълно да се предпазим от нея, но ако сме финансово по-подготвени, със сигурност ще се справим по-бързо“, обясни Теодора Петкова.
• Вторият урок, който научихме е, че трябва да инвестираме в нашите финансови навици, да оптимизираме разходите си и да се замисляме повече за покупките които правим и решенията, които взимаме.
• Третият урок, който научихме е да инвестираме в активи с висока възвращаемост и нисък риск. Такива активи са здравето, семейството, образованието и новите умения.


„Важен извод, който си направихме от кризата около COVID-19 e, че във всеки момент партньорите са много ценни“, допълва главният изпълнителен директор на УниКредит Булбанк. Като пример тя дава банката, която управлява, която се стреми винаги да бъде добър партньор на своите клиенти.

„Банката може да е партньор на клиентите в оптимизиране на техния бюджет, във възможностите да им спести време като им предлага добри дигитални канали за обслужване, като им помогне да изберат подходящ спестовен план и да им помогне, когато имат затруднения. Хубавото на спестовните планове е, че има подходящи за всеки бюджет.“, обяснява Теодора Петкова.

По нейни думи големите компании имат отговорности не само към своите клиенти, а и към цялото общество.

„Вярвам, че компаниите трябва да инвестираме в благосъстоянието на обществото. В тази връзка темата за финансовата грамотност е много важна за Уникредит Булбанк. Ние се включваме в различни, но еднакво значими социални инициативи, като фокус за нас е повишаване на финансовата грамотност. Освен това, целогодишно колеги от различни структури се срещат с ученици и студенти от цялата страна, за да им разказват повече за финансите. Лекциите са част от програмата на УниКредит Social Impact Banking, която цели да подпомогне устойчивото развитие на всички пазари, на които УниКредит е представена. Програмата си партнира с Junior Achievement Bulgaria  в проекта „Практични финанси“, обясни Теодора Петкова.
 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg