Тихомир Тошев: Очаквам лек ръст в цените на имотите

2472
Тихомир Тошев: Очаквам лек ръст в цените на имотите

© Profit.bg

Бизнесът в областта на кредитното посредничество става все по-популярен.

Вече има държави в Европа, в които кредитните посредници имат дял от 70 и повече процента от кредитирането. Истината е, че българинът, имайки възможност да се докосне до тази услуга, започва да я цени все повече.

Това каза изпълнителният директор на КредитЦентър Тихомир Тошев по време на неговото първо участие като лектор в икономическия форум Шумът на парите, организиран от Profit.bg.

Според Тошев „не всеки човек може да познава в детайли структурата на един кредит, условията на всички банки, които са на пазара и коя банка би му дала кредит до 35 години. Не всеки човек знае коя банка би му дала най-добрите условия по застраховката Живот или коя банка би го финансирала до 95% от стойността на заема“.


Той допълни и че не всеки човек следи и последните промоции. Ако днес лихвите са на нива от 2.50 до 3 процента, то има банка, която предлага заеми и на 2.25 на сто, каза още експертът.

„Най-големият заем, който човек взема в своя живот – това е ипотечният кредит. Ето защо трябва да избереш най-добрите условия, но освен това и да получиш една добра консултация как за следващите 15-20 или дори 35 години, ще обслужваш и управляваш този кредит добре, така че да си спокоен и да ползваш имота, който си закупил по най-добрия начин“, допълни Тошев.

Изпълнителният директор на най-големия кредитен посредник в страната посочи, че само около 30% от кредитополучателите се интересуват от най-ниската лихва. За останалите вече има и други фактори, които са важни – бързината за затварянето на сделката, за други е важно реномето на банката или какви други услуги може да им осигури тя.

„Очаквам много силна година за ипотечното кредитиране. Миналата година беше рекордна, а през тази също очакваме по-добри резултати. Нашата прогноза в края на миналата година беше за ръст от 6-9%, като към днешна дата смятаме, че тези ръстове ще бъдат надминати както при ипотечното, така и при потребителското кредитиране“, каза Тошев.

Експерът посочи, че очаква лек ръст на цените на имотите, но в същото време и запазване на лихвите по ипотечните кредити на настоящите нива.


Българският бизнес

Всичко по темата Шумът на парите 2021

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg