УниКредит подкрепя МСП в 10 страни от ЦИЕ

1674
УниКредит подкрепя МСП в 10 страни от ЦИЕ

УниКредит се включва в мерките за подпомагане във връзка с COVID-19, предложени от Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ).

Тези нови мерки ще дадат възможност на банките от групата да предлагат кредити за оборотни средства на европейски МСП и предприятия със средна капитализация, гарантирани от ЕИФ. Размерът на предоставената гаранция е до 80% за оборотно финансиране (увеличена от 50%) при опростени критерии за допустимост.

Новите мерки ще разширят приложимостта на гаранцията по InnovFin към големи предприятия със средна капитализация (с до 3 хил. служители), които се прибавят към вече обхванатите от мярката малки и средни предприятия (МСП) (с до 249 служители) и междинни предприятия със средна капитализация (с до 499 служители).

Допълнително, за да подпомогне внедряването на дигитални технологии и дигиталната трансформация на предприятията, гаранцията InnovFin се разширява и в посока подкрепа на финансирането на дигитална трансформация. Тази трансакция е под егидата на Хоризонт 2020, рамковата програма на ЕС за научни изследвания и иновации и Европейския фонд за стратегически инвестиции – сърцето на инвестиционния план за Европа.

България е една от деветте страни, в които ще се отпускат преференциалните кредити, заедно с Босна и Херцеговина, Хърватия, Чехия, Унгария, Румъния, Сърбия, Словакия и Словения. Размерът на кредитната линия за страната е 45 млн. евро. Кредитите ще се отпускат в лева и евро и ще бъдат с минимален размер 25 хил. евро и максимален – до 7.5 млн. евро.

„Чрез тази инициатива предлагаме непрекъснато подпомагане на бизнесите, за да се справят с ликвидните си проблеми, предизвикани от епидемията от COVID-19“ – обясняват Джанфранко Бизани и Николо Убертали, директори на УниКредит за ЦИЕ.

„Тази конкретна мярка цели да гарантира непрекъсваемостта на паричния поток за компаниите в настоящите необичайни и трудни обстоятелства, както и подпомагането на оборотния капитал. В УниКредит работим при сътрудничество с държавните органи, ангажираме се с критични, конкретни мерки за подкрепа на компаниите и гарантираме нашата пълна подкрепа за икономиката въпреки извънредната ситуация, през която преминаваме“.


Те добавиха: „Готови сме да поемем нашата част от широкообхватните мерки, предвидени от европейските институции и държави и това споразумение с ЕИФ ни дава възможност да гарантираме на предприемачите от ЦИЕ необходимата им помощ в отговор на последствията от извънредната ситуация при осигуряване на непрекъсваемост на производствената верига и чрез полагане на основите за възстановяването на икономиките на ЦИЕ“.

Към юни 2020 г. в страните от ЦИЕ УниКредит има 30 внедрени гаранционни схеми от международни финансови институции и местни банки за развитие, подпомагащи финансирането на МСП и компании със средна капитализация с до 3.8 млрд. евро, от които 1.2 млрд. вече са оползотворени. 

Останалите 2.6 млрд. евро включват нови местни гаранционни схеми, посветени на подпомагането във връзка с COVID – 1.2 млрд. евро и гаранция по InnovFin в пакета COVID – 0.6 млрд. евро, която цели да улесни кредитните дейности в региона в следващите 2-3 години.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg