Влагаме по 1 лв. във фонд на всеки 50 лв. на депозит

1447
Влагаме по 1 лв. във фонд на всеки 50 лв. на депозит

© Pixabay

Инвестициите на домакинствата във фондове у нас намаляха до 1.18 млрд. лв., сочи справка на Profit.bg на база данни от Българска народна банка.

Въпреки понижението, това е третата най-висока стойност в историята, след отчетените 1.263 млрд. лв. в края на 2019 г. и 1.22 млрд. лв. към 30 септември 2019 г.

Първото тримесечие на 2020 г. е седмото поред, в което инвестициите са за над 1 млрд. лв. Припомняме, че общите вложения във фондове у нас възлизат на малко под 4 млрд. лв.


Депозитите на домакинствата у нас продължават да растат, въпреки ниските лихви, които банките предлагат. Те вече са 58.16 млрд. лв., което означава, че съотношението на инвестициите във фондове към депозитите е малко над 2.

Или иначе казано – на всеки 2 лв. във фонд, домакинствата депозират по 100 лв. на депозит.

Рекордните 2.19% бяха отчетени в предходните две тримесечия.

Понижението през настоящето тримесечие се дължи на разпродажбите, реализирани на световните капиталови пазари от края на февруари и началото на март, преди индексите отново да потеглят нагоре.

Въпреки това можем да заключим, че в последните 4 години вложенията във фондове в страната отчитат двоен ръст, тъй като към 31 март 2016 г. те бяха малко над 600 млн. лв.

Очевидно е, че част от дългосрочните инвестиции на домакинствата днес търсят по-висока доходност. Именно такава, но и с по-висок риск могат да предложат управляващите дружества в страната.

Темата за личните финанси ще е откриваща за 11-то издание на Шумът на парите. Форумът ще се проведе на 10 и 11 юни, като ще се излъчва на сайта ни, както и във Facebook и YouTube. 

По-малко от три седмици до Шумът на парите 2020Лекторите в отделните панели ще представим в следващите дни на сайта, както и в социалните мрежи

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg